Keresés
Close this search box.

Legendás épületek nyomában az Ismeretlen IPARTERV kiállítás és workshop

Becsült olvasási idő: 2 perc
A Budapest városképét jelentősen formáló, Ipari Épülettervező Vállalat munkáját ismerhetjük meg a Budapest Design Week keretein belül megvalósuló Ismeretlen IPARTERV kiállításon.

hirdetés

A második világháború utáni modern építészet egyik legjelentősebb szakmai centrumának, az Ipari Épülettervező Vállalatnak sokezer létesítményt számláló örökségéről meglehetősen kevés szó esik. A helyzet korántsem indokolt: az iroda égisze alatt számtalan méretüknél, innovatív mérnöki megoldásainál, de építészeti minőségüknél fogva is lenyűgöző épületek születtek, amik a mai napig hatással vannak nemcsak városképünkre, de a korszakról alkotott elképzelésünkre is.

Remind

Ismeretlen IPARTERV

A legendás tervezőiroda történetét és korát mutatja be a Magyar Építészeti Múzeum és a MOME Designelmélet szak együttműködésében létrejött Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948–1970 című kiállítás, ami emblematikus épületeket bemutató archív fotókon, személyes tárgyakon és egy a kiállításon végigfutó társadalmi-kulturális szempontrendszeren keresztül mutatja be az iroda munkásságának eddig kevéssé ismert oldalát.

Remind
Remind

Bound to Inspire. Vidd magaddal az IPARTERVET! 

A Budapest Design Week 2023 keretében, a kiállításhoz kapcsolódóan a múzeum egy rendhagyó programot is szervez, ahol a kiállításon szereplő archív képekből és tervrajzokból válogatva készíthetünk egyedi noteszeket.

Megszokott dolog, hogy a kiállítást nézni kell. A Bound to Inspire workshop résztvevői nemcsak megismerhetik az Ismeretlen IPARTERV kiállítást, az IPARTERV ikonikus épületeit, de alkotás és beszélgetés útján újra is értelmezhetik a korszakról kialakult képüket. A workshop kérdésfelvetései nyomán beszélgetések indulnak, ezek lenyomatai a notesz lapjain is visszaköszönnek majd.

Remind
Remind

A kézzel alkotás meditatív jellege segíti a feldolgozást, így a résztvevők nemcsak egy, a kiállítás arculatában használt kreatív technikákkal és változatos kötészeti eljárásokkal elkészített füzettel térnek majd haza, de a program során készített kollázsnak köszönhetően egyedi képeken is megörökíthetik majd saját IPARTERVüket. 

A noteszkészítő workshopot Oláh Zsuzsa és Lamm Lenke, az Ismeretlen IPARTERV – Egy tervezővállalat hőskora 1948-1970 című kiállítás grafikusai tartják 2023. október 15-én 15 órakor a Walter Rózsi-villában. További részletekért és regisztrációért kattints!

Fotók: Waschler Vica

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: a jövő a fából épült városoké?

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn