Anya leszek, semmi pánik! – 4 ingyenes tanfolyam kismamáknak

Becsült olvasási idő: 3 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Hetente visszatérő rovatunkban Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.
Hirdetés

Anya leszek, semmi pánik! – 4 ingyenes tanfolyam kismamáknak

Becsült olvasási idő: 3 perc
Lehetünk-e tudatosak az anyává válás időszaka alatt, és legyőzhetjük-e az anyaságról kialakult prekoncepciókat? Hetente visszatérő rovatunkban Tóth-Iványi Petra saját tapasztalatai alapján keresi a választ.

Te is anya leszel? Azért, hogy elkerüld a pánikot, azt tanácsolom, készülj fel testileg, lelkileg! A szülés és az anyaság ugyan ösztönös, de szerintem a nyugati, elkényelmesedett kultúránk és a környezetünk rengeteg esetben elnyomja vagy megpróbálja felülírni ezeket az ösztönöket. Minél felkészültebb és tudatosabb vagy, annál kevésbé tudnak eltéríteni, félretájékoztatni és annál magabiztosabb és ezáltal kiegyensúlyozottabb anyukája tudsz lenni a kisbabádnak.

Legutóbb összeszedtem néhány hasznos Instagram oldalt a témában, ezúttal pedig olyan ingyenes fórumokat, weboldalakat és tanfolyamokat gyűjtöttem, amelyek mankót nyújthatnak az előtted álló ismeretlen utazáson. Felmerült benned a kérdés: „Ezt most komolyan mind végig kéne olvasnom?” Dehogy! Nyisd meg ezeket az oldalakat, csemegézz és nézz bele azokba az anyagokba, amik már most érdekelnek, lekötnek. Vagy csak mentsd el magadnak, hogy amikor kell, tudj hová nyúlni. 

1. Szent János Kórház online szülésfelkészítője

Nekem volt szerencsém személyes tanfolyamon is részt venni, de tudom, hogy sokaknak ez vagy anyagilag nem fér bele, vagy egyszerűen nincs a közelükben ilyen képzés. Érdemes tájékozódni annál a kórháznál, ahol szülni tervezel, mert lehetséges, hogy náluk tartanak ingyenesen vagy jelképes összegért szülésfelkészítőt. Ez azért is jó, mert így az adott hely szokásaival, az ottani lehetőségekkel is megismerkedhetsz. Amennyiben nincs ilyenre lehetőség, nagyon ajánlom a Szent János Kórház ingyenes online felkészítőjét. Széleskörű tájékoztatást ad, és még az apukáknak is szenteltek benne egy külön részt. Személyes kedvenc gondolatom Héber Judit szülésznőtől hangzott el: „Úgy gondolom, hogy akár fájdalomcsillapítóval, akár fájdalomcsillapító nélkül csináljuk ezt (a szülés) végig, ez egy nagyon-nagyon kemény munka. Fáj, de ez az egyetlenegy fájdalom, aminek van értelme, és utána édesanyák leszünk.” Most is a hideg fut a hátamon. Ezt csak megerősíteni tudom.  

2. Bethesda Gyermekkórház – Elsősegély tanfolyam  

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány kimondottan szülőknek tart elsősegélynyújtó tanfolyamokat a Bethesdában. A tanfolyam ingyenes. Témák: lázgörcs, fulladás, félrenyelés, mérgezés, allergia, ütőeres vérzés, magasból esés, égés, bölcsőhalál – az elméleti ismeretátadás mellett a résztvevők gyakorlatban, fantombabákon sajátíthatják el az újraélesztés lépéseit. Miért van erre szükség? Mert jobb félni, mint megijedni! Remélhetőleg az itt megszerzett tudást sosem kell használnod, de a tanfolyam elvégzése szerintem kötelező kellene legyen minden szülőnek. Szerintem hasznos lehet nagyszülőknek, nagynéniknek, nagybácsiknak is.

3. BabaMama Akadémia

Ingyenes kurzusaik segítségével az otthonodban könnyedén tudsz felkészülni a szülésre és az azt követő gyermekágyi időszakra, testi regenerálódásra. Ingyenes kurzusaik: Fájdalomenyhítő kurzus (Gyógytornász, Gyógymasszőr segít), Egyensúlyt megtartó gyakorlatok kurzus (Gyógytornász segít), Kismama jóga ingyenes mini kurzus (Védőnő, Kismama-, Babamasszázs-, Jóga Oktató tartja), Csecsemő- és gyermek elsősegély (Mentőorvos tartja), Szülés utáni tudástár. Ha ezeken túl még több tudásra éheznél, találsz náluk fizetős anyagokat és egyéni foglalkozásokra is van lehetőség.

4. Rácz Kata – Tiéd a szülés!

Szerintem a legnagyobb félretájékoztatás és a legtöbb tévhit a szoptatás körül kering. Ezek a hibás ismeretek sok kellemetlenséget okozhatnak, és ebből adódóan több ponton lehet feladni az anyatejes táplálást. Én személyes tanfolyamon is részt vettem, de online is sokat kutakodtam a témában főleg a szülést követően. Mert sajnos a kórházban igencsak elbizonytalanítottak… legalábbis megpróbáltak. „Ilyen mellbimbóval nem fog tudni szoptatni” – hangzott el egy „kedves” csecsemős szájából. Ezután találtam rá Rácz Kata dúla, édesanya és a tiedaszules.hu megalapítójának Youtube csatornájára. Szoptatással kapcsolatos videóiban megnyugvást leltem. Megerősített, hogy jól csinálom, és magyarázatot adott a bennem felmerülő kérdésekre. A weboldán megtalálható egy ingyenes szülésfelkészítő óra is. 

Fotó: Pexels

Kattints, és olvasd el az Anya leszek, semmi pánik! című rovatunk előző részét, amelyben hasznos tanácsokkal látunk el, ha fenntartható és olcsó babaváró bulit szeretnél tervezni.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés