Keresés
Close this search box.

Így élhetünk hosszabb életet az alvási szokásaink megváltoztatásával

Becsült olvasási idő: 3 perc
Egy friss tanulmány rávilágít, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű alvással akár éveket nyerhetünk. Szalóky Bálint cikke.

hirdetés

„Aki korán kel, aranyat lel”, tartja a mondás. Régen úgy vélték, aki a hajnali kakaskukorékoláskor nincs még talpon, az egyszerűen mihaszna, lusta ember. A ház körüli munkák és általánosságban a mezőgazdaság világa megkívánta, hogy ne a tűző napon tüsténkedjünk, hanem alkalmazkodjunk a haszonállatok és -növények bioritmusához. Mára azonban a mindennapjaink megváltoztak, ahogy az alvás életünkben betöltött szerepe is. Más körülmények között élünk (például jó eséllyel nagyvárosban) és diverzifikáltabb feladatokat látunk el.

Remind

Arany helyett alvás

Az Amerikai Kardiológiai Társaság nemrégiben publikált tanulmányában több mint 172 ezer amerikai felnőtt adatait vetette össze. A résztvevők 54%-a nő volt, az átlagéletkoruk 50 év. A vizsgálat közel öt éven át tartott, az eredmények 2013 és 2018 közötti adatokat tükröznek. A kutatók a minőségi alvást öt tényező alapján állapították meg: nézték az alvás időtartamát (ideálisan 7-8 óra), az esetleges elalvási, és idő előtti megébredés esetén a visszaalvási nehézségeket, az altatók használatát (természetesen ideális esetben nincs rájuk szükség) és azt, hogy mennyire érzik magukat kipihentnek az emberek ébredéskor.

Az eredményeket látva egészen letaglózó, mennyire számít az alvás.

Hova tovább akár azt is mondhatnánk, hogy ha az egyetlen dolog, amit megteszünk a jobb egészségügyi állapotunkért, az az, hogy rendszeresen jól kialudjuk magunkat, akkor már a legfontosabb dolgot megléptük a hosszabb és jobb életért.

A vizsgálat szerint ugyanis megfelelő alvással az emberek 30%-a kisebb valószínűséggel hal meg idő előtt bármiben, 21%-uk elkerüli a szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggő halálokat, 19%-kal pedig kevesebben halnak meg rákban.

Remind

Mindezzel szorosan összefügg, hogy amennyiben minden vizsgált alvásminőségi tényező megfelelő, nőként várhatóan 2,4, férfiaknál pedig 4,7 évvel élünk tovább. A kutatók szerint azonban még bőven van teendő az orvosok és tudósok részéről: mindenképp szükség lesz további vizsgálatokra, hogy jobban megértsék, az alvásminőség miért és hogyan függ össze a várható élettartammal.

Hogy ne legyenek fals adatok, a felmérés során természetesen ellenőriztek minden olyan tényezőt, amik növelhették az elhalálozás kockázatát, mint például az alacsonyabb társadalmi-gazdasági státusz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás. A fent kapott százalékok úgy jöttek ki, hogy azoknak az embereknek az eredményeit vetették össze, akiknek mind az öt alvási faktor kielégítő volt, azokkal, akiknél egyetlen egy sem, vagy csupán egyetlen volt megfelelő.

Rosszul alszunk

A megváltozott életkörülmények miatt akár azt hihetnénk, hogy több időnk lett aludni, de ez egyáltalán nincs így. Jóllehet, nem feltétlenül kel hajnalban kelnünk, és arról is van már elképzelésünk, miért van szükség a megfelelő alvásra, azonban az évek során számos zavaró tényező gyűrűzött be észrevétlenül a környezetünkbe, a zaj- és fényszennyezésen át a minket körbevevő elektronikus kütyükig. Ráadásul a munkahelyünkön és eleve az életünkben nagyon sok az esetleges stresszfaktor, és ezek mind-mind hozzájárulnak az alvásminőségünkhöz.

Sokkal felpörgetettebb világban élünk, amin a számtalan szűretlen, felénk ömlő információ éppúgy nem segít, mint az állandó képernyőbámulás. Hogy mekkora problémáról beszélünk, azt jól példázza egyetlen számadat: az Egyesült Államokban jelenleg 70 millió ember küzd valamilyenfajta alvási nehézséggel.

Remind

Szerencsére minderre van megoldás, hiszen az alvásminőségünk az esetek nagy részében jobbá tehető pusztán azzal, hogy figyelve a problémás tényezőkre megpróbáljuk kiiktatni azokat. Ilyen lehet például, hogy megszüntetjük a zavaró fényforrásokat és nem úgy fekszünk le, hogy közvetlenül előtte még a telefont nyomkodtuk. Sőt, jó ötlet, ha eleve a lehető legkevesebb elektronikai cikket pakoljuk a hálószobánkba. Nem árt arra is figyelnünk, hogy a munkánkat, vagy életünk más stresszfaktorait kizárjuk a magánéletünkből, és az alvásra kellőképp ráhangolódunk. Hiszen az eddig egyértelmű volt, hogy a jobb alvásminőséget azonnal meghálálja a szervezetünk (például azzal, hogy kipihentek leszünk másnap), de most már azt is tudjuk, hogy hosszú távon is hálás lesz érte.

Fotók: Pexels

Kíváncsi vagy, hogy a legújabb kutatások eredményei szerint még mivel hosszabbíthatjuk meg az életünket? Olvasd el ezt a cikket is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn