A nyomtatott ruhák jelenthetik a divat jövőjét

Becsült olvasási idő: 2 perc
A japán divattervező Yuima Nakazato a tavaszi-nyári párizsi Haute Couture divathéten olyan fenntartható kreációkat mutatott be, amelyek megváltoztathatják a divat jövőjét.
Hirdetés

A nyomtatott ruhák jelenthetik a divat jövőjét

Becsült olvasási idő: 2 perc
A japán divattervező Yuima Nakazato a tavaszi-nyári párizsi Haute Couture divathéten olyan fenntartható kreációkat mutatott be, amelyek megváltoztathatják a divat jövőjét.

A párizsi Haute Couture kifutóján felvonultatott YUIMA NAKAZATO kreációk nemcsak megkapó vonalvezetésük és futurisztikus színviláguk miatt különlegesek – egytől egyig olyan anyagból készültek, amely megoldást jelenthet a divatipar vízpazarló folyamataira.

Nem lehetetlen vízpazarlás nélkül textíliát előállítani

Nakazato egy japán multinacionális elektronikai vállalattal működött együtt. Ő vált az első tervezővé, aki az Epson korábban irodákban használt száraz szálas technológiáját használta a divathéten is bemutatott kollekciója megalkotásánál. A technológia lényege, hogy gyakorlatilag vízigény nélkül, használt ruhadarabokból állít elő nem szőtt anyagot ezzel csökkentve a divatipar környezeti lábnyomát.

Nakazato és az Epson együttműködése a vízpazarlásra hívja fel a figyelmet, egyúttal megoldást kínál az égető probléma megoldására, és bemutatja, hogy a környezetbarátabb pigmentfestékeket használó digitális textilnyomtatás hogyan válthat fel más, pazarló eljárásokat.

Újranyomtatott használt ruha

A kollekcióhoz Nakazato használt ruhadarabok anyagát hasznosította újra, amelyeket Afrikából szerzett be, ahová a világ más részeiről rengeteg textilhulladék kerül. A tervező maga látogatott el Kenyába, ahonnan összesen 150 kg használt ruhadarabbal tért haza. Ezek a közbeavatkozása nélkül Afrika egy hulladékhegyét gyarapították volna.

A textíliákból az Epson több mint 50 méter új, újra szálazott, nem szőt anyagot állított elő a száraz szálas eljárás segítségével, amelyet a Monna Lisa pigmenttintás digitális nyomtatási technológiája keltett új életre. „Bár még korai fázisban van a technológia, az Epsonnál úgy véljük, hogy a száraz szálas technológia a pigmenttintás digitális nyomtatással egyesítve jelentősen csökkentheti a vízfelhasználást, ezáltal egy sokkal fenntarthatóbb jövőt kínálhat a divatiparnak, miközben a tervezőknek minden eddiginél nagyobb szabadságot ad kreativitásuk teljes kifejezésére” – mondta Hitoshi Igarashi, az Epson nyomtatási megoldások részlegének munkatársa.

Fotók: Epson

Olvasd el a cikkünket, amelyből kiderül, hogyan törnek a használt ruhák a kifutókra!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés