Keresés
Close this search box.

Falut vennél? Irány Salto de Castro!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Ha egy ideje már foglalkoztat a gondolat, hogy elmenekülj a város zajától, és a pénz nem probléma, gondolkodj el azon, hogy vegyél egy spanyol falut.

hirdetés

Remind

A spanyol fővárostól mindössze háromórányi autóútra, a portugál határ mellett fekvő Salto de Castrót 260 000 euróért, azaz a mai árfolyamon nézve 106 millió forintért árulják egy ingatlanokat hirdető spanyol weboldalon. A települést egy helyi vízművállalat építette a szomszédos gáton dolgozó alkalmazottak elhelyezésére. A korszerű munkagépeknek köszönhetően azonban már nem volt szükség a humán erőforrásra, így a falut 1989-ben az utolsó lakók is elhagyták. Azóta néptelenül áll.

Mit kapsz ennyi pénzért?

Ha ingatlan- vagy telekvásárlás mellett döntünk, az elsődleges kérdés, hogy megérik-e az árukat. Ha úgy döntesz, megveszed Salto de Castrót, akkor egy 6 ezer négyzetméternyi területen található falucska lesz a tulajdonod, amely 44 lakással (közülük 5 különálló), egy bárral, egy templommal, egy mosodával és egy fogadóval is rendelkezik, amelyet egy projekt keretében tizennégy kiadható szobával terveznek kibővíteni. A faluban emellett régi polgárőrségi laktanyák, egy uszoda és egy sportpálya is megtalálható. Ezenkívül néhány méterre van egy víztározó, ahonnan a vevő akár egy turistahajót is vízre bocsáthatna, ha szeretne. Ha mindezt összegezzük, a falu ára mindössze potom 39 euró, azaz alig 16 ezer forint négyzetméterenként – ennél olcsóbbat aligha találunk bárhol is. 

Salto de Castrót ugyan 2000-ben vásárolta meg a vízművektől egy család, akik turisztikai célpontot akartak belőle csinálni, de a 2008-as gazdasági világválság közbeszólt. 

A jó hír az, hogy a regionális kormányok és az Európai Unió részéről hatalmas érdeklődés mutatkozik a fejlesztések támogatása iránt. A falu jelenlegi tulajdonosai is hangsúlyozzák, hogy aki megvásárolja a települést, az a spanyol kormány, illetve Kasztília és León autonóm közösség támogatásaiban részesülhet.

A tulajdonosok által készített korábbi tanulmány szerint a beruházás, amelyre a városnak szüksége lenne ahhoz, hogy 100%-ban működőképes legyen és nyereséget termeljen, nem haladná meg a kétmillió eurót.

Forrás: www.themayor.eu

Fotó: wikimedia commons

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn