Keresés
Close this search box.

Művészet a szállodában: Corvinus Műgyűjtemény a Kempinski Hotelben

Becsült olvasási idő: 2 perc
A rendszerváltás után épült első budapesti luxusszálloda, a Kempinski Hotel nemcsak arról híres, hogy világsztárok választják szálláshelyül magyarországi tartózkodásuk során, de műgyűjteménye is igazán figyelemreméltó.

hirdetés

Aki belép a Kempinski Hotel ajtaján, azonnal otthonosan érzi magát. A kávézóban, a közös terekben, a folyosókon, a szobákban található képek, szobrok mind hozzájárulnak ehhez, vonzzák a betérő vendégek tekintetét. Csupa magyar alkotás, ismert és kevésbé ismert művészektől.

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest 1990 és 1992 között épült, Finta József és Puhl Antal tervei alapján a belváros szívében. Már az építkezés időszakában a hotel vezetése elkezdett műtárgyakat vásárolni, nemcsak dekorációs céllal, hanem azért is, hogy helyi kulturális értékekből egy szép gyűjteményt hozzon létre. „A Kempinski a legrégebbi európai szállodacsoport, minden szállodájában, bárhol is legyen a világban, érezhetjük, hogy az európai vendéglátási hagyományok jelen vannak” – meséli Dudás Ildikó PR-igazgató, aki több mint harminc éve dolgozik a szállodában, még a nyitás előtt érkezett. „Már 1992-ben, a beruházás egy százalékát – egymillió márkát, akkor még nem létezett euró – műtárgyak beszerzésére fordították a külföldi tulajdonosok.”

Remind

A műtárgyak élete

Ma a Corvinus Műgyűjteményben több mint 1500 műalkotás található. A műtárgyak már alig férnek el a szállodában, mégsem adnak el belőlük. Sőt a saját műalkotások mellett bérelnek még képeket, szobrokat, amelyekbe beleszerettek a tulajdonosok, de nem tudják megvásárolni őket, mert nem eladók. „A kávézó falát egy hatalmas Fehér László kép díszíti, hetente jelentkezik valaki, aki megvenné, de sajnos nem eladó. Nemcsak a vendégeknek, de nekünk sem, így kénytelenek vagyunk évek óta bérelni” – folytatja Dudás Ildikó. 

A gyűjteményépítés kezdetén több klasszikus alkotást vásároltak, a 2000-es évektől a figyelem a kortárs művészek felé irányult. A művek kiválasztásában a szálloda tanácsadókkal dolgozik, jelenleg a KOGART, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány szakemberei segítik a gyűjtemény gyarapítását. 

Amikor 2013-ban a szálloda földszintjén átalakították a belső tereket, több műalkotást lecseréltek, mert témájuk vagy méretük miatt nem illettek az új térbe. Időnként most is változtatnak az elrendezéseken, ha kell a kereteket is lecserélik, hogy haladjanak a korral.

A földszinten, az Ar2day Galériával közösen évente háromszor kiállítást rendeznek egy-egy magyar művésznek, amelyet hónapokig nézhetnek a vendégek. 

Irodalom és képzőművészet találkozása

A szálloda harmincadik születésnapjára egy különleges kiadvány készült Mesélő lakosztályok címmel.  Öt ismert kortárs szerző – Bartók Imre, Halász Rita, Mécs Anna, Terék Anna és Totth Benedek – egy éjszakát töltött a lakosztályokban, hogy az azokban látható festményekből inspirálódva egy-egy novellát írjanak. A kiadványt a születésnapi ünnepségen búcsúajándékként kapták meg a meghívottak, a megmaradt példányokat pedig azokban a lakosztályokban helyezték el, amelyekről az írások szólnak. Így az ott megszálló vendégek is olvashatják magyar vagy angol nyelven.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn