Skót hős, dőzsölő nyugatosok, a kultúra bölcsője – 5 érdekesség a Hotel Clark Budapestről

Becsült olvasási idő: 3 perc
A főváros lüktető szívében található Hotel Clark Budapest nemcsak testi-lelki kényeztetést, lélegzetelállító panorámát és elsőosztályú szolgáltatásokat nyújt, falai múlt századi történeteket rejtenek.
Hirdetés

Skót hős, dőzsölő nyugatosok, a kultúra bölcsője – 5 érdekesség a Hotel Clark Budapestről

Becsült olvasási idő: 3 perc
A főváros lüktető szívében található Hotel Clark Budapest nemcsak testi-lelki kényeztetést, lélegzetelállító panorámát és elsőosztályú szolgáltatásokat nyújt, falai múlt századi történeteket rejtenek.

Fenséges. Ez a jelző juthat legelőször eszünkbe, amikor első alkalommal lépünk át a szálloda grandiózus oroszlánfejes kapuján. A hazánkhoz sok szálon kötődő ausztrál építész, Anthony Gall épületterve nem tolakodik a világörökségi helyszín látképébe, méltósággal simul a Lánchíd, az Alagút és a környező reformkori paloták alkotta panorámába. A hotel belső kialakítása éppúgy roppant ízléses és kimagasló minőségű, mint a történelmi környezet, amely körülveszi. Bara Ákos belsőépítész úgy élt az épület boutique hotel jellegéből adódó lehetőségekkel, hogy a szállodának valóban nincs egy eldugott szeglete sem, ahol ne látszana, érződne a minden részletre kiterjedő átgondolt tervezés és gondos kivitelezés. A kifinomult belső dizájnt, amelyben újra és újra visszaköszön a hotel jelképévé vált oroszlán, Baska Barbara neve fémjelzi. A burkolatoktól kezdve az ikonikus nagy kapuig minden az ő keze nyomát viseli. Következzen öt érdekesség az ötcsillagos Hotel Clark Budapest szállodáról.

1. Elődjének alapkövét 1860-ban tették le

A 19. század derekán járunk. A Duna mindkét oldalán gombamód szaporodnak a sebesen fejlődő főváros igényeit kielégítő épületek. A hidat, amit csak ötven évvel később kapja a Széchenyi Lánchíd nevet, 1849-ben adják át, 1856-ban budai hídfőjénél megnyitják a Várhegy-alagutat, öt évvel később pedig a kettő közé ékelt téren leteszik a Budai Takarékpénztár alapkövét.

2. Az eredeti épületet Ybl Miklós tervezte

A Budai Takarékpénztár elegáns, korai eklektika keretében reneszánsz stílusban épül székházát 1862-ben adták át. A szék- és bérház falait faragott terméskövekből emelték, a toszkán hangulatú előcsarnokból márványlépcső vezetett az emeletre, a belső udvarban árkádsort alakítottak ki. Nem is tervezhette más, mint a kor sztárépítésze: Ybl Miklós.

3. A névadó Clark Ádámnak köszönhetjük, hogy a Lánchíd ma is áll

A Budai Takarékpénztárnak otthont adó tér 1912-ben vette fel Clark Ádám nevét. Nem véletlen: a skót származású mérnök volt a Lánchíd körüli munkálatok művezető mérnöke. Nem mellesleg neki köszönhetjük, hogy az 1848-as szabadságharcot sikeresen átvészelte a félkész híd. Clark ugyanis vízzel árasztotta el az épület lánckamráit és használhatatlanná tette a szivattyúkat, hogy a megrongálására szánt puskaporos hordók csak a vízfelszínen tudjanak felrobbanni ezáltal csak apróbb károkat téve a hídban. 

4. A Lánchíd Kávéház a korabeli értelmiség egyik törzshelye volt

Az épület földszinti részén 1864-ben kávéház nyílt, ami azonnal a várbeli hivatalnokok, katonatisztek és budai polgárok és értelmiségiek törzshelyévé vált, de a Nyugat szerkesztőségének tagjai is rendszeresen tették tiszteletüket a Lánchíd Kávéházban. Megfordult itt többek között Babits Mihály, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula és Móricz Zsigmond.

5. Az épület többször született újjá

A második világháborúban lerombolták az épületet, és sokáig senki sem tett rá kísérletet, hogy az évtizedekig üresen álló foghíjtelken valami újat hozzon létre. A részlegesen épen maradt északi szárny földszinti árkádsorában otthonra találó Lánchíd Eszpresszo főváros első romkocsmájaként működött, de 1990-ben lebontották. Az épületnek további huszonnyolc évet kellett várnia, hogy újjászülethessen. Az Ybl-díjas ausztrál származású építész, Anthony Gall elképzelése nyomán 2018-ban adták a Hotel Clark Budapest szállodát, a Budai Takarékpénztár és a Lánchíd Kávéház épületének méltó utódját.

Fotók: Hotel Clark Budapest

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés