Keresés
Close this search box.

Online terek, offline terhek – Mit takar a digitális ökológiai lábnyom?

digitalis_okologiai_labnyom

Digitális életünk ugyanúgy terhet ró a környezetünkre, mint általában minden tevékenységünk, legyen az közlekedés, öltözködés vagy táplálkozás. Viszont míg utóbbiakkal többé-kevésbé tisztában vagyunk, addig a digitális ökológiai lábnyom fogalomköre kevésbé van benne a köztudatban, pedig egyes becslések szerint az internethasználatból eredő globális szén-dioxid-kibocsátás mértéke már meghaladja a légi közlekedésből származó összes kibocsátást. Szabó Emese írása.

Élj sokáig! – Ezek a táplálékkiegészítők segíthetnek benne

taplalekkiegeszito

Egy ideális világban megfelelő táplálkozás és életmód mellett nem lenne szükségünk táplálékkiegészítőkre. A Homo Urbanus életmódja, táplálkozási szokásai és lehetőségei ezzel szemben mára elkerülhetetlenné tették bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pótlását, mert természetes módon nem jutunk hozzájuk kellő mennyiségben. Szente Mónika longevity tanácsadó írása.

Sarlatán vagy megváltó? – Bicsérdy Béla, a világhírű magyar életmódreformer

bicserdy

Honfitársai nem ismerték, külföldiek felfedezték, A halál legyőzése című könyve miatt tízezrek kezdték követni. Bicsérdy Béla egy olyan korban volt világhírű, amikor nem létezett internet és a vegetarianizmus megmosolyogni való dolognak számított. Mint minden úttörőnek, neki sem adatott komfortos élet. Szederkényi Olga írása.

Valami régi, valami új – Babel, KIOSK és Papi: a három testvér

babel

A Babel Budapest és KIOSK Budapest éttermeket a gasztronómia rajongóinak biztosan nem kell bemutatni. Nemcsak az a közös bennük, hogy egymás szomszédságában helyezkednek el, de megálmodójuk, alapítójuk is ugyanaz a személy, Hlatky-Schilchter Hubert, aki most Kaszás Kornél executive cheffel együtt mesél nekünk tervekről, új étlapról, fenntartható törekvésekről és a jövőbe vetett hitről. Balogh Edina írása.

Neked fél óra, másnak egy élet – A véradás akár három ember életét is megmentheti

veradas

Ma Magyarországon bárkiben merül fel a segítés szándéka, nagyon rövid idő alatt eljuthat egy vérvételi helyszínre, ahol aztán maximum fél óra múlva már – jó esetben – dolga végeztével indulhat is haza. Donornak lenni rengeteg haszonnal jár, ezek közül azonban a lelkiek a legfontosabbak: hogy egy szimpla, rövid, művelet által akár három ember életét is megmenthetjük. Dr. Nagy Sándorral, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettesével beszélgettünk. Kerekes Anna írása.

Mauritius csodái

Remind

Mauritius az Indiai-óceán varázslatos
szigetországa, amely számtalan lenyűgöző látványosságot kínál az idelátogatóknak. Az ország nemcsak csodálatos fehér homokos strandjairól és türkizkék óceánjáról híres, de gazdag történelmi és kulturális örökségéről, trópusi dzsungeleiről is.

Mekkora a kedvenc filmed ökológiai lábnyoma?

filmek_okologiai_labnyoma

Egy lebilincselő sorozatot nézve vagy egy nagyszabású hollywoodi moziba belefeledkezve a legkevésbé sem jut eszünkbe az, hogy vajon mennyire volt fenntartható a film elkészítése. Pedig ha jobban belegondolunk egy-egy produkció leforgatása meglehetősen nagy ökológiai lábnyomot hagyhat maga után. Balogh Edina írása.

A longevity titka – 3 tipp a hosszú és egészséges életért

Remind

A hosszú és egészséges élet titka bonyolultabb annál, mint amit egy cikkben ki tudunk fejteni. Az viszont szinte biztosnak látszik, hogy néhány, évtizedek óta ismert egészséges szokás mindennapjainkba építésével valóban hosszabb életben reménykedhetünk. Kerekes Anna írása.

„Hivatásként tekintek a munkámra” – Interjú Bánhegyi Zsófiával

Remind

Előkelő helyet foglal el a legbefolyásosabb magyar nő listáján, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatójaként Magyarország legnagyobb hálózatát irányítja, részt vesz az állami vállalat modernizációs folyamatában. Az FMCG szektortól a közigazgatáson és a távközlésen át a jelenlegi posztjáig változatos karrier út áll mögötte, amit Bánhegyi Zsófia kemény munkabírásának, közvetlen személyiségének és megfontolt döntéseinek köszönhetően épített fel. László Krisztina interjúja.

„Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen minőségben él az ember” – Interjú Cser Zoltán buddhista tanítóval

Remind

Cser Zoltán közgazdásznak készült, miközben a barlangász és hegymászó szülők, a Mongóliában ásatásokat végző nagybáty hatására sokat olvasott a mongol és a tibeti kultúráról és csatlakozott egy buddhista rendszerű harcművészeti iskolához. Végül otthagyta az egyetemet, és beiratkozott az akkor induló A Tan Kapuja Buddhista Főiskolára, aminek ma ő a rektorhelyettese.

Szubjektív Kína

Remind

A Covid-járvány óta éppen csak ébredezik Kínában a turizmus, főleg azokon a távolabb eső területeken, ahová kevés külföldi jut el. Peremartoni Krisztina nemrég tért vissza Délnyugat-Kínából, ahol a Tea és Ló karavánút különböző állomásait, a Himalája lábánál fekvő falvakat, kisvárosokat járta végig és a turistalátványosságokon túl a helyiekkel is ismerkedett.

Wang mester – kínai konyha Magyarországon

Remind

Vajon hogyan lehet házasítani a kínai és magyar konyha elemit úgy, hogy egyik se szenvedjen komolyabb ízkárokat? A választ Wang Qiang, vagyis Wang mester adja meg nekünk, aki éttermeiben már bebizonyította: ha fúziós gasztronómiáról van szó, semmi sem lehetetlen. Balogh Edina írása.

„Hivatásként tekintek a munkámra” – Interjú Bánhegyi Zsófiával

Remind

Bánhegyi Zsófia előkelő helyet foglal el a legbefolyásosabb magyar nők listáján, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatójaként Magyarország legnagyobb hálózatát irányítja, részt vesz az állami vállalat modernizációs folyamatában. Az FMCG szektortól a közigazgatáson és a távközlésen át a jelenlegi posztjáig változatos karrier út áll mögötte, amit kemény munkabírásának, közvetlen személyiségének és megfontolt döntéseinek köszönhetően épített fel. László Krisztina interjúja.

Szőnyegbe szőtt világok – Hornyai Kamilla, a KATMA Studio alapítója

Remind

Hornyai Kamilla mindig is rajongott a kortárs művészetért, de sokáig nem hitte el magáról, hogy ő is képes kreatívan alkotni. Aztán a Covid-járvány szinte „kikényszerítette” belőle, hogy belefogjon. Autodidakta módon ismerkedett meg a szövési technikákkal, mára pedig már saját brandje van KATMA Studio néven. Balogh Edina írása.

Virágos, fás, esetleg orientális? Így válassz magadnak parfümöt!

Remind

Megtalálni az illatunkat nem könnyű. Gyakran csak napokkal később derül ki, hogy legújabb választottunk mégsem az igazi, és a fiók vagy szekrény mélyén végzi be küldetését. A következő tippek segíthetnek abban, hogy olyan igazi kedvencekre leljünk, amiket végül el is használunk. Gurics Krisztina írása.

Női karriertörténet Liechtensteinből – Interjú Elisabeth Oehri-Naggyal

Remind

Csinos, határozott nő, aki magyarként saját erejéből példaértékű karriert futott be a liechtensteini pénzügyi világban. Elisabeth Oehri-Nagy a Legacon Treuhand Anstalt cég bizalmi vagyonkezelője milliárdos ügyfelekkel áll kapcsolatban. Munkájáról, inspiráló életútjáról beszélgettünk vele.

Otthon a saját testünkben – Interjú Benkovics Júlia nőgyógyásszal

Remind

Jelenleg több mint 44 ezer követője van a @magunkrol Instagram oldalnak, amelyen Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász oszt meg hasznos információkat a női testtel kapcsolatban. Az orvos ugyanis küldetésének érzi, hogy bárki számára elérhető, hiteles forrásként szolgáljon a „szorongás és káosz közepette”, amely a gyakran szakmailag ellenőrizetlen információdömpingben való eligazodást kíséri. Kerekes Anna interjúja.

„Éhezünk arra, hogy higgyünk” – Interjú Csatári Bíborka református lelkésszel

Remind

Csatári Bíborka a Budai Református Egyházközség lelkészeinek egyike. Habár a vallás gyerekkora óta része az életének, sokáig táncművésznek készült. „Hároméves lehettem, amikor apukám benyitott hozzám a gyerekszobába, és azt mondta, másnap balett órára megyek.” Azóta az akrobatikus rockytól a modern és kortárs táncig többféle műfajjal is foglalkozott. Azonban amikor eljött az ideje a jövőjére vonatkozó nagy döntésnek, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemre jelentkezett.

„Te nem bűnös vagy, csak béna” – Interjú Zeitler Ádám rabbijelölttel

Remind

Kíváncsi, ambiciózus és nyughatatlan. Zeitler Ádám eredetileg orvos szeretett volna lenni, de közgazdászként végzett. 2010-ben két barátjával megalapította a Milestone Intézetet – egy progresszív oktatási központot –, jelenleg az intézet tanácsadói üzletágában dolgozik. Szabadidejét főként családjával tölti, sokat olvas, sportol, érdeklődik az elméleti fizika iránt. Ráadásul a felsorolásnak itt közel sincs vége. Ádám rabbinak tanul.

Az írás művészete – Interjú Tompa Andreával

Remind

Tavasszal jelent meg Tompa Andrea ötödik regénye a Sokszor nem halunk meg. A könyv személyes sorsokon keresztül olyan témát dolgoz fel, amit rengeteg hallgatás és tabu vesz körül: az erdélyi holokauszt és az ezt követő évek történetét. A mű szerzőjével László Krisztina beszélgetett a regényírás folyamatának szépségeiről és kínjairól, s egy kicsit betekinthettünk Tompa Andrea írói létének kulisszái mögé.

Tudatosság a fürdőszobában – Interjú Harangvölgyi Annával

Remind

A tudatos szépségápolás nem csak a tiszta, természetes összetevőket jelenti. Mindent magában foglal az alapanyagok beszerzésétől a csomagolásig. Harangvölgyi Anna anti-aging specialista, a Harangvölgyi magyar kozmetikai márka alapítója mesél nekünk termékekről, fenntarthatóságról, mindfulness-ről. Gurics Krisztina interjúja.