Keresés
Close this search box.

Kényeztesd magad Champagne legjobb pezsgőházaiban

Becsült olvasási idő: 2 perc
Herczeg Ági borszakértő nemrég Franciaországban, Champagne-ban járt és felkereste a környék legjobb pezsgőházait. Melyek ezek? Megmondjuk.

hirdetés

Talán nincs is még egy olyan ital a világon, amely ennyire egybeforrt volna az ünnepléssel és a csillogással. 2022-ben 326 millió palack indult útra Champagne-ból, és bármilyen hihetetlen, de ezek közül a legdrágábbakért szinte közelharcot vívtak a kereskedők, mert nincs belőlük elég. Párizsból még egy órát sem kell vonatoznunk, hogy a borrégió szívébe, Reims-be érkezzünk. Akár egy napra is érdemes ellátogatni a legnemesebb és legkülönlegesebb pezsgők otthonába, hiszen ahogy tartják: ha Champagne-t iszunk, akkor a csillagokat kortyoljuk.

Remind

Nem minden pezsgő Champagne, de minden Champagne pezsgő

A Champagne varázsa a második erjesztés során természetesen keletkező buborékokban, a titka pedig a természeti és klimatikus adottságaiban, valamit szőlészeti és borkészítési hagyományaiban rejlik. Champagne-nak csak a Champagne régióban termesztett, meghatározott szőlőfajtákból, helyben készült, tradicionális módon, vagyis palackban erjesztett pezsgőket lehet hívni.

A TOP 5 kihagyhatatlan látogatható pezsgőház

Veuve Clicquot – Reims (www.veuveclicquot.com)

Ikonikus narancssárga szín, Pinot Noir a fő fókuszban, gyönyörű földalatti pincerendszer és évi 18.000.000 palack. A világ egyik legismertebb Champagne márkája számos élményprogramot kínál a látogatóinak.

Moët et Chandon – Épernay (www.moet.com)

Claud Moët borkereskedő alapított a pezsgőházat 1743-ban. 1833-ban Jean-Remy Moët veje, Pierre-Gabriel Chandon csatlakozott az üzlethez. Madame Pompadour-tól kezdve Napoleonon át Roger Federerig számos híresség tett le a voksát a Moët et Chandon mellett. Napjainkban a márka egyet jelent a stílusos ünnepléssel.

Ruinart – Reims (www.ruinart.com)

Az 1729-ben alapított Maison Ruinart büszkélkedhet az egyik legszebb, közel 40 méter mély kréta pincével, amely szintén az UNESCO világörökség része. Építészet, művészet, kortárs gondolkodás és fine dining egységét a pezsgők finom friss eleganciája koronázza meg ezen a helyen.  

Taittinger – Reims (www.taittinger.com)

Pierre-Emmanuel Taittinger és gyermekei, Clovis és Vitalie gondos, de merész felügyelete alatt működik napjainkban a Taittinger-ház. Ha egy módunk van rá, mindenképpen kóstoljuk meg a Comtes de Champagne Blanc de Blancs pezsgőjüket.

Billecart Salmon – Aÿ (www.champagne-billecart.fr)

A Billecart Salmon házat 1818-ban alapították, és a mai napig családi tulajdonban van.  A birtok története egy szerelmi románccal kezdődött, amikor Elizabeth Salmon szőlőbirtokos összeházasodott Nicolas Francois Billecart borkereskedővel.

A Champagne-i utazás részleteit a Remind Bookazine harmadik számában olvashatod.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn