„Nem vagyok vallásos ember, de a hit számomra létfontosságú” – Interjú Carla Galli master coach-csal

Becsült olvasási idő: 6 perc
Carla Galli master coach-csal Szente Nikolette beszélgetett spiritualitásról, önfejlesztésről, az elménk működéséről és ezek kapcsolatáról.
Hirdetés

„Nem vagyok vallásos ember, de a hit számomra létfontosságú” – Interjú Carla Galli master coach-csal

Becsült olvasási idő: 6 perc
Carla Galli master coach-csal Szente Nikolette beszélgetett spiritualitásról, önfejlesztésről, az elménk működéséről és ezek kapcsolatáról.

Carla Galli több mint 25 éve áll az önismeret szolgálatában. Egyéni és csoportos önismereti tréningjein elkötelezetten segít másoknak bejárni a saját belső útjukat olyan eszközök segítségével, mint a neuorolingvisztikai programozás, az NLP. Hazánkban elsőként lett master coach ezen a területen.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy másokon szeretnél segíteni?

Bár az önismeret az életem, igazán csak 15 éve kezdtem érezni, hogy megérkeztem, hogy biztosan tudom, ki vagyok, honnan jövök és merre tartok. Ha ezekre a kérdésekre tudom a választ, akkor már tudom, hogy mi az életfeladatom, a misszióm, és ha már felépítettem önmagamat, utána másoknak is tudok segíteni. A feladatom az, hogy másokat is végigvezessem azon az úton, amit én már úttörőként bejártam, visszavezessem oda az egyént, ahonnan érkezett, abba a formába, ahol a legjobbat tudja kihozni saját magából, hogy a legjobb dolgokra tudjon igent mondani az életben.

Mert ez a legfontosabb: hogy ebben az életben, ebben a testben, ebben a formában boldogok legyünk. Hogy merjünk boldogok lenni.

Ebben az életben, ebben a testben – mondod. Nem titok: közel áll hozzád a spiritualitás.

Egyszer részt vettem egy üzleti konferencián Svájcban, ahol a Dalai Láma adott elő. Mindenkit üdvözölt, majd elmondta, hogy az előadását a spiritualitásnak fogja szentelni. Már előre attól tartott, hogy ha ezt a szót kimondja, akkor a terem kiürül, ezért először a fogalmat tisztázta: a spirit érzékenységet jelent. A spiritualitás az ösztönből, megérzés alapján való cselekvést jelenti.

Akinek nincs ösztöne, az nem tud védekezni. Az ösztönös ember túlélő. Nem magadba kapaszkodsz, hanem egy nagyobb erőbe. Minden nagy feltaláló spirituális ember volt: Tesla, DaVinci, Michelangelo, Einstein és megannyi nagy tudós. Edison például nagyon sokat meditált. Úgy meditált, hogy a kezében golyókat tartott és fémtálat tett maga mellé, ha pedig elaludt, a golyók leestek a tálba, felébredt és kezdte újra az egészet. Azért csinálta, hogy újra elérje az elalvás előtti, kreatív, meditatív állapotot. A meditációval a felsőbb tudathoz kapcsolódsz, ahol az információ van. Én magam is rendszeresen meditálok és másokat is arra bíztatok, hogy induljanak el ezen az úton.

Egyre többen nyitnak a spiritualitás felé, de sokan még mindig szkeptikusak és elhatárolódnak. Mit gondolsz, miért van ekkora ellenállás az emberekben?

Ennek az agyunkhoz van köze: a jobb és a bal agyféltekéhez. Az ember örök harcban áll a szívvel, a tudattal, a tudatalattival és a felsőbb tudattal – a spirituális tudattal. Folyamatos harcok zajlanak, hogy melyik lesz a domináns. Olyanok, mint a politikusok: leülnek egymással – a tudat, a tudatalatti, ami olyan nagy, mint a jéghegy víz alatti része, és tele van információval, magabiztos –, leülnek az asztalhoz és megpróbálják eldönteni, hogy melyikük irányítsa épp az érzelmeinket, a gondolatainkat.

Mi, emberek olyanok vagyunk, mint a két lábon járó computerek. A test egyszer el fog pusztulni, a tudat, mint információ azonban tovább él a tudatalattiban, a lélek pedig összekapcsolódik a felsőbb irányító rendszerrel. A spiritualitás a felsőbb, irányító, biztonságot adó rendszer. Az elme mindig harcol ezzel a felsőbb tudattal.

Az emberek azért tartanak a spiritualitástól, mert így az elme elveszítheti az irányítást. Az elme csacsog összevissza, okoskodik, mindig mindenkinél többet tud és ő próbál nyerni. De nem tud, csak próbálkozik, mint a bolha az elefánttal szemben.

Nem vagyok vallásos értelemben hívő ember, én abban hiszek, hogy az isteni kód bennünk van és ezt az isteni erőt az elme nem tudja feldolgozni, az elme nem tudja felfogni. Ezért is nehéz a nagyon racionális embereknek befogadni ezt a fajta szemléletet.

Ha megtanulsz a szíveddel látni, az azt jelenti, hogy ráéreztél erre a tudásra. A hozzá vezető út azzal kezdődik, hogy nincs meg a tudásunk, csak azt hisszük, hogy megvan. Aztán következik az a szint, amikor már tisztában vagyunk vele, hogy a tudásunk korlátozott. Amikor pedig rájövünk, hogy semmit sem tudunk, akkor kezdenek megérkezni hozzánk az információk. Amikor elfogadjuk ezt a fajta isteni tudást, akkor a szívünk, mint A kis hercegben, örömbe öltözik. A szívünkkel kapcsolódunk a felsőbb részünkhöz és zárjuk ki néha a csevegő elméket. A spirituális intelligencia ebben segít.

Tehát azt mondod, hogy a cél az, hogy az elménkből kiszállva…

… kapcsolódjunk a felsőbb tudatunkkal. A te felsőbb éned az isteni tulajdonságokra tanít téged. Milyen az Isten? Teremtő. És képzeld, te is hordozod ezt az isteni minőséget.

De hát nem lehetünk mindannyian istenek…

Hát ez az! Itt jön be a racionális én, aki ezt nem tudja befogadni! Olyan kicsi a felsőbb tudathoz képest, hogy kézzel lábbal az ellen megy, hogy te elhidd, ez benned is ott van. Mert az elme tudja, hogy véges, addig létezik, ameddig ebben a testben élsz.

Te hogyan tudsz abban segíteni, hogy az emberek nyitottabbak legyenek?

Emlékszel amikor találkoztunk a rendezvényeteken (szerk.: PlanAll Day – A tudatosság napja), és mondtam, hogy egytől egyig mindenki milyen fantasztikus ember, mennyi értékes gondolatuk van? Én nem tudok általánosságban tanácsokat adni, én mindenkihez egyénileg kapcsolódom. Én nem tudok tömegekhez szólni, arra ott vannak a könyveim. Gyakorlatban egyénenként tudok segíteni egy személyes problémával vagy élethelyzettel kapcsolatban. Ismerd meg önmagad, és erősítsd a legnagyobb értékeket magadban! Az én munkám abban áll, hogy képes vagyok rákapcsolódni az emberekre és képes vagyok a bennük lévő negatívumokat – amik miatt nem tudtak kiteljesedni az életükben – képes vagyok átprogramozni.

Szóba hoztad a programozást. A te területed az NLP, neurolingvisztikai programozás, amiben master coach vagy.

Az NLP kommunikációs módszerek rendszere, az emberben lévő képességek egyesítése, amivel át tudjuk programozni magunkat az érzékszerveink alapján. Az ember az öt érzékszerv alapján gyűjti magába az információt, azt elküldi a tudatába, az a felsőbb tudatába, majd ezeket felhasználja a tudatalatti. Az NLP segít felismerni a saját rejtett kincseinket és ezeket csiszolni, a negatívakat pedig pozitívba fordítani.

A módszer olyan szakemberek nevéhez fűződik, mint Robert Dilts, Virginia Satir vagy Milton Ericson, a hipnózis atyja. Magyarországon én voltam az első coach, az első NLP master. Akkoriban még nem is létezett olyan, hogy coach. Engem úgy találtál meg, hogy „belső képességeket és hatékonyságot fejlesztő, egyedi foglalkozások kulcsembereknek”. Sokan bolondnak is néztek, hogy mit szeretnék elérni ezzel, aztán nézz körül, ma már mindenki coach. (Nevet.)

Milyen egyéni problémákkal fordulnak hozzád?

Először is: én nem betegekkel dolgozom, nem terapeuta vagyok. Önismeretet tanítok. Két hónapja kaptam meg a diplomámat művészetpszichológiából. Ahogy a világ változik, úgy változnak az igények, a tanáraim, a módszerek. Ilyen a neurografika is, amikor a művészet segítségével bizonyos algoritmusokat változtatunk önmagunkban. A rajz, a mandalák mind elősegítik ezt a változást. A neurografika öntudatlanul segít eltávolítani a belső korlátozásokat, amelyek megakadályoznak minket a valós cselekedetektől.

A szakemberrel való munka feltárja azokat a problémákat, amelyeket a psziché elrejt az önálló önismereti tanulmányok során. A neuro-coach tudja milyen kérdéseket kell feltenni, merre kell irányítani, milyen pszichológiai, érzelmi és testi reakciókra kell figyelni a folyamat során. Egy könnyebb téma esetén egy vagy két ülés is elegendő, a bonyolultabbakhoz hosszabb munkára van szüksége, de végeredményben a neurografikai rajzolás új neuron kapcsolatokat hoz létre az új valóság megteremtéséhez és a körülmények kezelésének lehetőségéhez. A kézi motorikus mozgás azért segít, mert a kéz a test és a memória hosszabbítása.

Ez fantasztikus! És olyan mint a drog! Amikor elkezded magadat arra programozni, amit szeretnél elérni – legyen az bármi –, képes leszel feloldani a régi neuronpályát és beépíteni az új gondolatokat önmagadba. Újabban én is nagyon sokat festek. Jövőre szervezek is egy NeuroArt kiállítást.

Pszichológushoz manapság egyre többen járnak. Az általad képviselt spirituális megközelítés hogyan áll a pszichológiával párhuzamban?

Én neuro-coach vagyok, de a klasszikus pszichológiára is nagyon nagy szükségünk van. Mindennek a tudatosság a kulcsa. Én a tudatosságot egy felsőbb szinten tanítom. Légy tudatos minden egyes pillanatban, mert ahol a tudatos koncentráció jelen van, ott jelen van az isteni éned, a teremtő energiád is.

Számomra az a fontos, hogy a tudatosság abban a formában nyilvánuljon meg, hogy tisztában legyünk vele, kik vagyunk mi, honnan jövünk, merre tartunk és mit szeretnénk elérni, hogy boldogok legyünk.

Mindenki boldog és egészséges akar lenni. Engem ezért keresnek meg az emberek.

És ez lehetséges?

Minden. Én egy nagyon boldog ember vagyok és azt szeretném, ha mások is rátalálnának erre a boldogságra.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés