Tökéletes arcbőr titka – Így frissítsd fel a bőrödet tavasszal

Becsült olvasási idő: 4 perc
Télből tavasz lett, de vajon hogyan hat a hirtelen évszakváltás bőrünkre? Szakonyi Eszter kozmetikus mesterrel, a Vintage Beauty magyar kozmetikai márka alapítójával László Krisztina beszélgetett.
Hirdetés

Tökéletes arcbőr titka – Így frissítsd fel a bőrödet tavasszal

Becsült olvasási idő: 4 perc
Télből tavasz lett, de vajon hogyan hat a hirtelen évszakváltás bőrünkre? Szakonyi Eszter kozmetikus mesterrel, a Vintage Beauty magyar kozmetikai márka alapítójával László Krisztina beszélgetett.

Megfakult arcbőr, sápadt arcszín, erősödő szarkalábak, mélyülő barázdák. Lehet, hogy ismerős ez a kép, amikor tavasszal tükörbe nézünk, és feléled bennünk a vágy, hogy bőrünket is felébresszük téli álmából. Professzionális segítséggel, arcápolási rutinunk tudatos megváltoztatásával gyorsan és hatékonyan felfrissíthetjük arcbőrünket, és megújulva várhatjuk a nyár érkezését. Jöjjön néhány jótanács Szakonyi Eszter kozmetikus mestertől, a Vintage Beauty magyar kozmetikai márka alapítójától.

Hogyan hat az évszakváltozás az arcbőrünkre?

A nappali magasabb, éjszaka relatíve alacsony hőmérséklet, a hirtelen előbukkanó napsugarak, a gyakorta szeles időjárás és a levegő magas pollen és szálló por tartalma újabb kihívások elé állítják a bőrt. A magasabb hőmérsékletre és UV-sugarakra nagyobb vízleadással és pigmentfoltokkal, a szélre és a magas por- és pollenkoncentrációra száradással, viszketéssel, irritációra való hajlammal válaszol. Ahhoz, hogy a bőr minél gyorsabban hozzáerősödjön az új környezeti kihívásokhoz a következő feladatokra van szükség: a bőr mélytisztítása, óvatos koptatása, rendszeres hidratálása, regenerálása és az UV-sugarakkal szembeni védelme. 

Hogyan változtassunk arcápolási rutinunkon az év ezen időszakában?

Hagyjuk el mindazokat a rutinlépéseket, amelyek a bőrt vékonyítják, radikálisan koptatják. Érdemes őszig félretenni azokat a kozmetikai kúrákat, hámlasztási eljárásokat, amelyek extrán fényérzékenyíthetik („fotoszenzibilizálhatják”) a bőrt. A hangsúly a bőr (és a test) megtisztításán, méregtelenítésén van, amelyet a tudatos visszatáplálás, a hatóanyagban gazdag termékek alkalmazása kell kövessen, továbbá a rendkívül tudatos UV védelem. Ez azt jelenti, hogy az UV szűrős krémeket 2 óránként újra felvisszük az arcunkra, ha szabadban vagyunk. Ha ez nem történik meg, nem lehetünk százszázalékosan biztosak abban, hogy valóban védve van a bőrünk az UV-sugarakkal szemben.

Hogy állunk az arcbőr tisztításával? Kinek van szüksége egy „tavaszi nagytakarításra”, vagyis az arcbőr professzionális tisztítására?

Szinte mindenkinek, még akkor is, ha nincsenek jól látható pattanásaink. A bőr szakszerű megtisztítása ugyanis nemcsak a felesleges faggyú eltávolítását jelenti, hanem a bőr gondos és zónánként végiggondolt megtisztítását is az elhalt szarusejtektől. Amikor ez megtörtént, hatékonyabbá válik a bőrlégzés és a kezelések során használt hatóanyagok könnyebben bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe. A minőségi kozmetikai szalonokban használt anyagok és gépek nagyszerűen hozzájárulhatnak a bőr sajátságos metabolizmusának megsegítéséhez. Rengeteget spórolhatunk is azzal, ha szakember által összeállított termékeket alkalmazunk az otthoni arcápolás során, és nem az aktuális trendek és marketing ígéretek vezérlik vásárlásainkat.

Fényvédőt használni ajánlatos még télen is. De ahogy erősödik az UV sugárzás, növelni kell a faktorszámot?

Mindenképpen. Manapság egy fényvédő termékkel szemben a 20-30 faktor és az UVA és UVB sugarak elleni védelem elvárható. Ezek használata arcon nyakon és dekoltázson nagyon fontos. A test szempontjából én megbocsátóbb vagyok. Ha mediterrán térségbe megyünk nyaralni vagy 1-2 óránál többet tartózkodunk megszakítás nélkül erős UV-sugárzás alatt, akkor ez a faktorszám és a 2 óránkénti újrakenés a test egyéb területein is indokolt. De ennél rövidebb időtartam esetén nem feltétlenül szükséges a test magas faktorszámú termékkel való védelme. Mindez természetesen függ a Fitzpatrick-féle bőrtípus-skálán elfoglalt helyünktől. A magyar lakosság nagyrészt 3-4-es csoportba tartozik, amely kevésbé fényérzékeny bőrtípust takar, fokozatos barnulási képességgel. Leégés ezeknél a bőrkategóriáknál fél óránál kevesebb napon tartózkodás esetén nem jellemző.

Milyen fényvédők használatát javaslod? Elég az a fényvédő, ami az alapozókban, krémekben van?

Régi, idejétmúlt elgondolás, hogy mindenbe fényvédőt kell tenni, ezek ugyanis jellemzően vagy kémiai anyagok vagy poranyagok. Alapozókban érthető az alkalmazásuk, de arckrémekben nem, hiszen az arckrém egész nap az arcunkon marad és vele együtt a faktorok is, amennyiben faktoros arckrémről van szó. Ez egyrészről adhat egy hamis biztonságérzetet annak tekintetében, hogy védve vagyunk, miközben a faktorok védőképessége már rég lebomlott, másrészről felesleges szennyeződésekkel terheli a bőrt egész nap, amikor már nem tartózkodunk napsugárzás alatt, akkor is. Egy jó arckrém nem kell, hogy faktort tartalmazzon. Azonban egy jó BB krém, vagy napvédőkrém igen. A faktorokat akkor használjuk, amikor indokolt, és távolítsuk el, ha már nem indokolt a jelenlétük. A bőr egészsége szempontjából ez az észszerű.

Ha viszünk extra fényvédőt a bőrünkre, azt a nappali krém alá, vagy felé kell tenni? Az alapozót erre vigyük rá? Mi a legjobb megoldás?

Nehéz kérdés a termékek rétegzése az arcon. A megfelelő sorrend: bőrápoló termékek, fényvédő, smink. Ha nem fontos az erős fedés, akkor a fényvédő és az alapozó akár elegyíthető is egymással, így elkerülhető, hogy néhány óra múlva ez a rengeteg zsír és poranyag kellemetlen, olajos-fényes réteggé alakuljon.

Lehet még tavasszal hámlasztást végezni? A mostani professzionális hámlasztási eljárások kíméletesebbek, elég, ha utánuk fényvédőt használunk?

Csakis szakember tudja meghatározni, hogy mi a hámlasztás megfelelő mértéke és az meddig vállalható. Ő tudja mindazokat a szakszerű tanácsokat is személyre szabottan elmondani, amelyre adott időjárási körülmények között, adott életforma mellett különösen figyelnie kell. Ezek ugyanis nemcsak körülmény-, de habitus függő kérdések is. Van, aki képes figyelni a megkötésekre, van, aki nem. Április elejétől mi már nem vállalunk a szalonjainkban semmiféle eljárást, ami vékonyítja vagy akárcsak minimálisan is megbontja a bőr védekezőképességét. Senkinek nem javaslunk továbbá sem savas, sem retinolos kúrákat vagy ezek otthoni alkalmazását még akkor sem, ha rengeteg, indokolatlanul erős anyag is elérhető manapság közforgalomban. Ezeket laikusként lehetetlen felelősen alkalmazni. A bőr egységesítésére, pigmentfoljainak halványítására már számtalan egyéb, kíméletes, de hatásos és tiszta hatóanyag létezik, amelyek egyáltalán nem érzékenyítik a bőrt. Érdemes ezeket keresni. A fényvédők nappali használata pedig egyszerűen kötelező egészen októberig.

Hialuronsav, retinol, C-vitamin. Az öregedésgátlás nagyágyú összetevői. Hogyan használjuk őket tavasszal? Mire is jók?

A hialuronsav alkalmazása lehetséges a szokásos krém alá felvíve, a retinol és a C-vitamin használata mindig kockázattal jár egy napsütéses időszakban. Ezek alkalmazását őszig teljesen elhagynám és utána sem javasolnám néhány hétnél hosszabb terminusban.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés