Az ideális férfi nyomában – Interjú Bihari Ádám stílustanácsadóval

Becsült olvasási idő: 5 perc
Bihari Ádám stílustanácsadó jóval többet akar, mint megváltoztatni a magyar férfiak öltözködését. Új könyvével, ami A Sprezzatura, Öltözködni és élni címet kapta, a nagybetűs férfi belső értékeit veszi górcső alá. László Krisztina interjúja.
Hirdetés

Az ideális férfi nyomában – Interjú Bihari Ádám stílustanácsadóval

Becsült olvasási idő: 5 perc
Bihari Ádám stílustanácsadó jóval többet akar, mint megváltoztatni a magyar férfiak öltözködését. Új könyvével, ami A Sprezzatura, Öltözködni és élni címet kapta, a nagybetűs férfi belső értékeit veszi górcső alá. László Krisztina interjúja.

Stílustanácsadó, egy nápolyi stílusú bespoke csúcsszabászat tulajdonosa, a Sprezzatura by Bihari YouTube-csatorna véleményvezére. Bihari Ádám évek óta azon munkálkodik, hogy megtanítsa a stílusáról inkább hírhedt, mint híres, jómódú magyar férfiakat a jólöltözöttség alapjaira. Első könyvében, ami, Ha stílus van: minden van – A stílusos férfi kézikönyve címet viseli a klasszikus öltözködési stílus rejtelmeibe vezeti be az olvasót. A nemrégiben megjelent második könyve, a Sprezzatura, Öltözködni és élni mélyebbre megy, az olasz férfiak összetéveszthetetlen megjelenésének filozófiáját, a sprezzaturát mutatja be, ami nem más, mint a zsigerekből jövő, kifinomult, olasz elegancia. Vajon a magyar férfiak képesek elsajátítani ezt?

„A férfiakból kiveszett a férfi. Kiveszett az erő, az alázat, a szolgálat, az elkötelezettség, az önismeret, a lelki és szellemi gazdagság, és mindezt lejáró szavatosságú luxustárgyakkal, inflálódó pénzzel, hiteltelen akarnoksággal és hatalomnak látszódó rettegéssel próbálják pótolni – sikertelenül.” Ezekkel a mondatokkal indul új könyved borítóján az ajánló. Nagyon kemény szavak, amiket te fogalmaztál meg. Nem félsz, hogy meglincsel az egóból működő magyar férfitársadalom?

Egyáltalán nem. Ezekben a kemény szavakban nem arrogancia van, hanem őszinteség. A magyar közbeszédben rengeteg a mellébeszélés, rám ez nem jellemző, én, amikor valakivel beszélgetek, nem a rendszerváltásnál kezdem el a kommunikációt. Nem tudok neked ma öt olyan férfit felsorolni a magyar közéletből, akik számomra, az én keretrendszeremben megtestesítik a nagybetűs férfit. És ezzel nem vagyok egyedül. Az elmúlt három évet szingliként töltöttem, sok hölggyel kerültem ilyen-olyan kapcsolatba. Ezek az ő szavaik is. Nézz csak körül például egy étteremben! Azt látod, hogy a férfi nem tudja, ki menjen elől, nem tud késsel villával enni, öt percen belül berúg, az öltözködéskultúrája olyan nívótlan, hogy arra nincsenek szavak. 

Számodra milyen a nagybetűs férfi?

Akit én nagybetűs férfinek titulálok, tud viselkedni. Tud bánni a nőkkel, van egy filantróp gondolkodása és fontos neki az is, hogy jobb állapotban hagyja el ezt a bolygót, mint ahogyan megkapta. Legyen általános érdeklődése a kultúrában is.

És tudjon öltözködni. 

Direkt nem ezzel kezdtem, mert a most megjelent könyvem fókuszában nem a külsőségek vannak, azzal az első könyvem, Ha stílus van: minden van – A stílusos férfi kézikönyve foglalkozott. A Sprezzatura, Öltözködni és élni mélyebbre megy és azt hirdeti, hogy a szabad öltözködési stílus sokkal többet jelent, mint hogy mit veszel fel. Azt jelenti, hogy van elég hatalmad önmagad felett, hogy azt vedd fel, ami tetszik. Te döntöd el, mi jó neked, képes vagy megélni és élvezni a férfiasságodat.

Példaként az olasz férfiakat hozod fel, akik, ahogy az olasz filmekben is láthatjuk, valóban élvezik az életet. Nekem, emancipált nőnek túl idillinek tűnik, ahogy róluk írsz, hiszen ők is csak halandó emberek.

Ha a magyar férfiak közül valaki a könyvben leírtak 5 százalékát elsajátítja, egy kvantumugrás lehet az életében, ahhoz képest, ahol most tart. Ha csak ezt az 5 százalékot írtam volna le, akkor semmi nem történne, ezért kellett felnagyítanom a képet. Szeretném, ha a magyar férfi megértené, jó dolog a művészet, az olvasás, a kultúra befogadása, és ha elfogadjuk, hogy az öltözködés a kultúra része, akkor az öltözködés is. Szándékosan sarkosítottam a történeteket, azt akartam, hogy ülje meg a gyomrát az olvasónak, amit leírtam, mert akkor fog rájönni, hogy mennyi lehetőség és öröm van ebben a férfi létben. Nyilván vannak a könyvben olyan részek, amelyek komolyabbak, elgondolkodtatóak, de sok benne a humor is. Nem kell mindennel egyetérteni. Sokat utazom Olaszországba, évente két hónapot kint töltök és van lehetőségem közelebbről megfigyelni az olasz férfit. Például azt, ahogy az olasz férfi a családjával, a gyerekével bánik. Az olasz férfiak életszeretetét szeretném bemutatni.

Szerinted igazságos dolog a magyar valóságban élő férfit az olasz férfivel összehasonlítani? Annyi befolyásoló tényező létezik, amelyeket nem lehet egyik napról a másikra legyőzni.

Nem akarom magunkat az olaszokkal összehasonlítani, mert az valóban igazságtalan lenne. Magyarországon történelmi okok miatt nincs még meg az a harmadik, negyedik generációs vagyonos réteg, ami Olaszországban megvan, azok, akik már rendelkeznek ezzel a stílusérzékkel. Nálunk még mindig az a jellemző: ha pénzed van, akkor veszel egy jó nagy, drága autót és egy márkás órát, ami nem baj, ha esetleg hamis, mert ha van egy jó autód, az emberek elhiszik, hogy az órád is eredetei.

A magyar férfinek az a legnagyobb baja, hogy felnőtt korára a kapuzárási pánik idején azt hiszi, a pénzével bármit birtokolni tud.

De pénzzel nem tud humort, választékos beszédet venni, mert ahhoz el kellene olvasnia elég sok könyvet. Nem akarok álszent lenni, minden nőnek imponál, ha egy férfi jómódban él, mert az jelent azért valamit. Vagy azt, hogy a munkájában sikeres, vagy hogy kitalált valami klassz dolgot, ez is egy szexi skill, de ettől függetlenül nem minden. A sprezzatura, a kifinomult, a zsigerekből, ösztönből jövő olasz elegancia nem tanítható.

Ettől függetlenül tanácsadóként keresed a kenyered. Miben tudsz akkor segíteni a magyar férfiaknak?

Eszközöket tudok a kezükbe adni. Meg tudom tanítani nekik, hogy milyen nemzetközi szinten a jól öltözöttség. Meg tudom tanítani, hogyan viselkedjenek a színházban, egy nyilvános beszédnél mire kell figyelniük, különböző élethelyzetekben hogyan kell felöltözni.  Egy randevún mit illik, mit nem illik csinálni. Felhívom a figyelmüket az ápoltság – a körmök állapota, a szájhigiénia, a hajviselet – fontosságára.

Te mindezt otthonról hoztad?

Gyerekként az anyukám nagyon odafigyelt arra, hogy tiszták legyenek a körmeim, reggelente kikészítette a ruhámat, elmondta, miért fontos az ápoltság. Én így szocializálódtam.  A profi sport volt az, amitől fiatalkoromban különbnek éreztem magam a többiektől. Rengeteget kaptam a futballtól, például megtanultam jóban lenni a saját testemmel. Nem szégyenkezem, ha bemegyek egy közös férfi zuhanyzóba, nem jövök zavarba, ha le kell vetkőznöm, s ez kihat a szexualitásomra is: merem szabadon megélni a vágyaimat. Nyilván teszek azért, hogy ez így legyen, fontos a sport, az egészséges étkezés, a testem karbantartása. Válogatott labdarugóként sokat utaztam, már akkor nagyon beégett nekem, micsoda különbség volt a magyar és az olasz focisták között. Később nyolc évig Magyarország egyik vezető online marketing cégének voltam a top disztribútora, ott nőtem fel, rengeteget tanultam, olvastam. Az ottani képzési rendszer – olvasás, szemináriumok, hanganyagok – megtanítottak nekem egy újfajta gondolkodásmódot. De láttam a hibáját is: rosszul öltözött emberek próbáltak rossz stílusban kommunikálni egyébként egy fantasztikus termékről.

A könyveidben az érett férfiakról szeded le a szenteltvizet. De mi van a fiatalabb generáció tagjaival? Náluk látsz esélyt arra, hogy mások lesznek majd, mint apáik?

Igen. A legfiatalabb ügyfelem 20 éves, startup cége van 1 millió dollár feletti árbevétellel. Nemrégiben azt mondta nekem: „Még nem mindent értek abból, amit mondasz, de az út, amit te képviselsz, nekem nagyon tetszik. Már látom, hogy hova akarok eljutni.  Követendő példa vagy a lazaságban.” Ebben valahol igaza van, mert én nem akarok egy karót nyelt negyvenes férfi lenni. Talán a könyvemnek ez a legnagyobb üzenete: azért, mert elmúltál 40 éves és van egy komoly céged, ne veszítsd el a gyermeki énedet, a mosolyt, a humort, ami a sprezzatura egyik mozgatórugója.

Hogyan kell olvasni a könyvedet ahhoz, hogy átmenjenek az üzenetek?

A két könyvem két önálló mű, de a kettőt elolvasva válik egésszé. A második könyv haladóknak készült, ehhez kell már egy férfi mag belül, hogy az olvasó értse, amit írok. Nem szabad egóból olvasni a könyvet, mert akkor az első pár oldal után megtörik az olvasás. Szívvel, humorral, nyitottsággal kell közelíteni hozzá. Olyan hangulatban ideális olvasni, mint amikor mondjuk Rómában kiülsz a kedvenc kávézód teraszára és kikérsz egy Campari szódát. Ez a könyv olyan, mint egy nyári, finom, hűs ital.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés