Keresés
Close this search box.

5 bakancslistás kirándulóhely a Bakonyban a nyári napokra

Becsült olvasási idő: < 1 perc
Ha unod a tópartot, látogass el a Bakony csodálatos tájaira, és kirándulj az erdők hűs árnyékában. Fejes Réka ajánlója.

hirdetés

A nyári kánikula elől kézenfekvő a Balaton-partra menekülni, ha viszont megelégeltük a heverészést a strandon és magunk mögött hagynánk a tömeget vagy egy hűvösebb napon más program után néznénk, adja magát a lehetőség, hogy felfedezzük a tó északi oldalán elterülő Bakonyt, amelynek az erdejei megannyi felfedeznivalót tartogatnak a hegy-völgyei között kiránduló turistáknak. Öt gyönyörű helyszínt ajánlunk.

A szentgáli tiszafás és az Essegvár

A Séd völgye fölé magasodó Miklós Pál-hegy egyik legkülönlegesebb erdőnket rejti: a szentgáli tiszafásban található hazánk legnagyobb őshonos tiszafaállománya. A hegyre vezető ösvényt a Veszprémtől negyedórányi autóútra fekvő Bándtól közelíthetjük meg. A hegycsúcson, a Majer Antal-kilátóból nézhetünk szét a tájon, azonban a különleges, piros termésű, göcsörtös tiszafák csak később, a faluba ereszkedő ösvény mellett tűnnek fel . Ha megnyújtanánk a túrát, kiránduljunk el a szemközti dombra is a 13. században épült Essegvár romjaihoz.

Szépalma és a Kőris-hegy

Zirctől kevesebb mint félórányi autóútra található az idilli birtok, Szépalma, ahol nyugdíjas éveiket töltő lovak és más, háztáji állatok szomszédságában szállhatunk meg. A felújított kőházakkal, virágzó mezőkkel és sűrű erdőkkel körülölelt Szépalma Hotel tökéletes bázisunk lehet, ha gyalogszerrel – netán biciklivel – szeretnénk felfedezni a vidéket, vagy egy finom ebéd elköltése után vennénk a nyakunkba a Magas-Bakony túraösvényeit. A környező erdőket számtalan ösvény szeli át, de ha nem riadunk meg a mászástól, mindenképpen érdemes bevennünk a Bakony legmagasabb hegyét, a Kőris-hegyet, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az alatta elterülő, lankás tájra.

A Római fürdő és a tési szélmalmok

Nem túlzás azt állítani, hogy a Jásd és Bakonynána között található Római fürdő az egyik legszebb hazai kirándulóhelyünk. Ha vonz bennünket a víz közelsége, szeretjük a kalandos útvonalakat és rajongunk a szurdoktúrákért, akkor mindenképpen látogassunk el a Gaja-patak vájta, sziklás völgyhöz. Utunkat a Gaja vízesése és zúgói kísérik majd. Ha elfáradtunk, tűzrakóhelyek mellé telepedhetünk, sütögethetünk, eltölthetünk néhány órát a fák árnyékában. Ha pedig tovább kirándulnánk a környéken, meglátogathatjuk a Római fürdőtől akár gyalog is megközelíthető tési szélmalmokat.

Bakonybél és a Gyilkos-tó

Bakonybél és környéke a Bakony egy mesebeli szeglete. A Kőris-hegy közelében, a Gerence-patak völgyében fekvő község a környéken tett túrák kiindulópontja vagy hétvégi piknikek helyszíne is lehet. A település határában található Borostyán-kút és a partján álló kis kápolna minden évszakban más, mégsem kevésbé idilli arcát mutatja. Nyáron az árnyas fák tökéletes pihenőhelyük szolgálnak a kirándulóknak. Ha az erdei ösvény mentén kanyargó Gerence-patakot követjük, a Bakony egyik legkülönlegesebb látványosságára bukkanhatunk a fák között: a Gyilkos-tóra, amely nevét az Erdélyben található rokona után kapta. A tóban álló, derékba tört fák látványa egyszerre kísérteties és megkapó.

Eplény és az Ámos-hegy

Eplény sokak számára egyet jelent a téli sportokkal, pedig a Bakonyban megbújó község és környező hegyei nemcsak a síelés szerelmeseinek tartogat programokat. Ugyan az Ámos-hegy tetejére nyaranta is feljuthatunk a sífelvonóval – amelyet biciklivel is igénybe vehetünk –, érdemes a magas fák alatt kanyargó tanösvényen megközelítenünk a sípályák tetején található kilátót. Az erdő menti réten kifújhatjuk magunkat a mászás után, piknikezhetünk vagy akár sütögethetünk is a kiépített tűzrakóhelyeknél.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn