Keresés
Close this search box.

Képzőművészettel, zenével, színházzal dolgozza fel a tabu témáját az ArtPiknik Cered

Becsült olvasási idő: 3 perc
Augusztus 12-én egynapos művészeti fesztivállal zárul a 28. alkalommal megrendezett ArtColony Cered művésztelep. Az ArtPiknik Cered eseményen 4 helyszínen, 8 országból érkező 30 művész munkáit mutatják be gazdag kulturális programmal kísérve. Kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadással, valamint gasztronómiai és gyerek programokkal várják az érdeklődőket.

hirdetés

Az ArtPiknik Cered idei témája a tabu fogalmának egyéni és közösségi feldolgozása, amelyben hazai és külföldi kortárs művészeti ágak jeles képviselői vesznek részt. 8 országból 30 művész enged bepillantást művészeti alkotásaikon keresztül a tabu sokrétű jelentésébe. A meghívottak között szobrász, grafikus, médiaművész, irodalmár, performansz művész és festő is található.

Remind

Cered, a művészfalu

A kortárs művekben a művésztelep helyszíne, Cered falu is kiemelt szerepet kap. Az itt fellelhető tárgyak, személyek és az atmoszféra is alakítja az alkotásokat. „Már 28 éve azon dolgozunk, hogy Cered művészfaluvá váljon. Ennek a folyamatnak az egyik fontos állomása, hogy idén új helyszínt avatunk. Az ArtComplex létrehozásával arra vállalkoztunk, hogy egy egykori TSZ irodát művészeti központtá alakítsunk át. Ezzel nemcsak alkotói tereket hozunk létre, de a szocializmus hatását, a falun hagyott jegyeit is dokumentáljuk, ezzel pedig egy országosan egyedülálló létesítményt hívunk életre” – mondta Fürjesi Csaba művészeti vezető.

A kéthetes művésztelep első hetében szobrászok, a másodikon  grafikusművészek vendégeskednek Cereden és birtokba veszik a nemzetközi szinten is jelentős felszereltségűnek számító grafikai műhelyt.

Remind

ArtPiknik Cered

A korábbi években már megszokott módon a művésztelep alkotó-heteinek ünnepi lezárásaként augusztus 12-én ArtPiknik Cered néven egynapos kortárs művészeti fesztivált szerveznek a faluban. A látogatóknak lehetőségük lesz a műtárgyak megtekintése mellett egyéni tárlatvezetésen is részt venni, ahol a művészek személyesen vezetik körbe az érdeklődőket és mesélnek az alkotásokról.

Remind

Koncert, színház, gasztronómia

A kiállítások mellett Petruska András, A Dal 2016 döntőse is szóló koncertet ad, a jazz rajongókat pedig a Nagy János Trió szórakoztatja Tóth Sándor szaxofonos vendégszereplésével. A kulturális programok sora este színházi élménnyel zárul, Pokorny Lia és Ötvös András főszereplésével, valamint Gönczi Dorka mediátor és Varga Zsolt kommunikációs szakemberek által megálmodott Válótársas című előadás lesz látható a szabadtéri Rönkszínházban. Az improvizációra épülő egyedi előadásba a színészek a művésztelep idei témáját, a tabut is feldolgozzák párkapcsolati szempontból. Ezzel mintegy keretbe foglalják a téma köré épülő, műfajokon átívelő kortárs művészeti elgondolást.

Remind

A kertben egész nap a helyi hagyományos palóc konyhával ismerkedhetnek meg a látogatók. Falusi ínyencségek, látvány sütés, slow-food és mátraaljai borok is lesznek. A gyerekeket izgalmas kézműves programokkal várják.

A programokról részletesen a művésztelep website-ján, vagy az esemény Facebook oldalán olvashatsz.

Fotók: ArtPiknik Cered

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el, milyen programokkal vár Csongrád, az ezerarcú város!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn