Keresés
Close this search box.

5 virágba borult arborétum a húsvéti hétvégére

Becsült olvasási idő: 3 perc
Mi sem alkalmasabb, mint a négynapos húsvéti hétvége, hogy kimerészkedjünk az ébredező természetbe, és megcsodáljuk az áprilisban virágzó növényeket valamelyik hazai arborétum ösvényei mentén.

hirdetés

Folly Arborétum és Borászat

Ha a hosszú hétvégén a Balaton irányába vezetne az utunk, semmiképpen se hagyjuk ki az északi part domborulatai között megbújó Folly Arborétumot. A kert különleges cédrusai és ciprusai legendásak, de áprilisban a hegyoldalban kanyargó ösvények mentén virágzik a nárcisz, a jácint, a mandulafa, ahogyan az olyan növénykülönlegességek is, mint a japán szentfa, a téli bangita vagy a nyugati szamócafa. Az arborétum csapata különleges eseményekkel készül a húsvéti hétvégére: családi szabadulószobával, fényfestéssel, gyerekprogramokkal, és megnyitják a grillteraszt is, ahol az új, tavaszi-nyári menüről válogathatunk a finom fogások közül.

Remind

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

Akár önállóan, akár vezetett sétán járjuk be, egy kirándulás a zegzugos Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben tökéletes tavaszi program lehet. Az ország leggazdagabb növénygyűjteményével büszkélkedő kert ilyenkor, áprilisban a virágzó liliomfától, nárcisztól, aranycserjétől, begóniától és a szerényebb virágú, de feltűnő szépségű ujjas juhartól színes. Az arborétumot a hosszú hétvége bármelyik napján meglátogathatjuk.

Szarvasi Arborétum

Szarvasi Arborétum munkatársai húsvét hétfőre, azaz április 10-ére, reggel 10 órára vezetett családi túrát szerveznek a botanikus kert területén. A séta érinti többek között a gyógynövénykertet, a meditációs teret, az interaktív bibliai tanösvényt és az ökojátszóteret. Persze akkor sincs okunk aggodalomra, ha lemaradnánk a túráról, hiszen bármikor csatlakozhatunk a Parkerdei élmények névre hallgató interaktív programhoz is, vagy bejárhatjuk önállóan az arborétumot 

Remind

Alcsútdobozi Arborétum

Igaz, az Alcsútdobozi Arborétum két jelentős eseménye – a hóvirágünnep és a szentjánosbogár-rajzás – közül az egyik már elmúlt, a másikra pedig majd júniusban kerül sor, ez korántsem jelenti azt, hogy nincs miért ellátogatnunk a 40 hektáros botanikus kertbe. Ahogy a természet ébredezni kezd, megérkeznek az arborétumba az olyan vándormadarak, mint a tőkés réce és a bütykös hattyú, és virágozni kezd a nyír, a platán, a török mogyoró. A nárciszokra és a tulipánokra egészen április végéig rálelhetünk az ösvények mentén, de találkozhatunk bogláros szellőrózsával, odvas keltikével, pettyegetett tüdőfűvel, szártalan kankalinnal, salátaboglárkával, hunyorral, ibolyával és májvirággal is.

Jeli Varázskert

A Kámon található Jeli Arborétum ugyan a májusban kezdődő rododendron virágzásról híres, a 100 hektáron elterülő növénygyűjteménye és erdeje már áprilisban éledezik. A bejáratnál nárciszok nyílnak, a kertet alapító Ambrózy gróf szobrát fehér virágú füzéres gyöngycserjék ölelik körül, az erdeifenyves Áprilisi sétánya mentén pedig virágba borult cserjeféléket találhatunk. A rododendron virágzás előfutáraként szirmokat bont a rózsaszín, piros és sárga azálea, a Japánban őshonos mandzsúriai havasszépe és a Koreából származó yodogawa azálea. A japán babérhangba fehér virágú, illatos fürtjeivel hajol az ösvény fölé, de akár a magnóliafákat is teljes pompájukban láthatjuk még. A botanikus kert, bár ünnepi nyitva tartással, a hosszú hétvégén is várja a látogatókat.

Remind

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn