A bőrünk nem felejt! – Amit az anyajegyről tudnod kell

Becsült olvasási idő: 3 perc
A legtöbben saját „anyajegytérképükön” nem vesznek észre változást, de ez nem jelenti azt, hogy a bőrben nem indulhatnak el kóros elváltozások. László Krisztina írása.
Hirdetés

A bőrünk nem felejt! – Amit az anyajegyről tudnod kell

Becsült olvasási idő: 3 perc
A legtöbben saját „anyajegytérképükön” nem vesznek észre változást, de ez nem jelenti azt, hogy a bőrben nem indulhatnak el kóros elváltozások. László Krisztina írása.

Mindjárt itt a nyár, lekerülnek testünkről a meleg ruhadarabok, és nemcsak mi, de a külvilág is szembesül a meztelen valósággal: bőrünkkel, amit anyajegyek, barna foltok, szemölcsök és egyéb esztétikai szempontból akár zavaró bőrelváltozások tarkíthatnak. Idővel jó esetben megbarátkozunk velük és fel sem tűnik, hogyha változás történik rajtuk. De nem is a mi feladatunk, hogy eldöntsük, egy láthatóan megnövekedett anyajegy vagy egy újonnan megjelent pigmentfolt veszélyes-e, vagy sem. Bízzuk ezt az orvosokra, s akkor is járjunk el évente anyajegyszűrésre, ha látszólag ez idő alatt nem történt a bőrünkön változás. Horváth Erikával, a MelanomaMobil szűrőközpont ügyfélkapcsolati vezetőjével a melanóma kialakulásának esélyeiről és a szűrővizsgálat fontosságáról beszélgettünk.

Anyajegy vagy melanóma

A melanoma szóról azonnal a rák legagresszívebb formája jut az eszünkbe, amiből nem lehet meggyógyulni. Pedig ha rendszeresen eljárunk melanóma szűrésre, a rosszindulatú elváltozásokat még kezdeti stádiumban fel tudja ismerni a szakember, és így időben megelőzhető a baj. A melanoma is, akár a többi rosszindulatú daganat, csendben, észrevétlenül kezd kialakulni, milliméterekben történő változásokról beszélünk, amit esélytelen maguknak észrevenni. Amikor a melanoma csak a bőr felső hámrétegében van jelen, egyszerű műtéttel eltávolítható, és a páciens teljesen meggyógyul. De ha a melanóma a bőr mélyebb rétegeibe jut és bekerül a nyirok- és vérkeringésbe, megnő az áttétek kialakulásának esélye.

Szőke hajú, kék szemű, fehér bőrű emberek kevésbé veszélyeztettek?

A bőr-, a haj-, a szemszín befolyásoló tényező, de a genetika és az anyajegyek száma, alakja is sokat számít. Ne feledjük el, hogy mi magunk is tehetünk azért, hogy bőrünk hajlamosabbá váljon a melanomára. A fényvédelem nélküli napozás, a rendszeres szoláriumozás növelik a kialakulásának esélyét. Az emberek többsége csak nyaraláskor, vízparton keni be magát napkrémmel, mintha máshol, a szabad levegőn nem érné napfény a bőrüket.

Ajánlatos lenne, ha a minden napi arcápolási rutinunk részét képezné a fényvédők felvitele a bőrre.

A gyerekek bőrére fokozott figyelmet kell szentelni, mert a 18 éves kor előtt elszenvedett leégések következményei később 30-40 éves korban jelentkezhetnek majd különféle bőrelváltozások formájában. Ne feledjük, a bőrünk nem felejt!

 

Az anyajegyszűrés nem fáj

A melanoma szűrés azon vizsgálatok közé tartozik, amik egyáltalán nem fájnek. Egyetlen kellemetlenség benne, az, hogy a vizsgálathoz le kell teljesen vetkőzni. A MelanomaMobil szűrőközpontokban egy bőrgyógyász nézi végig a páciens egész testfelületét és kis matricákat helyez azokra a pontokra, ahol anyajegyek találhatóak. Ez egyfajta iránymutatást jelent a fotós kollegájának, aki távoli és közeli felvételeket készít nemcsak a gyanús, de az összes anyajegyről. Ezeket a felvételeket többszörös nagyításban egy dermatoszkópos felvételek kielemzésében jártas bőrgyógyász szakorvos ellenőrzi és kiszűri a leges legkisebb, akár milliméterekben mérhető elváltozásokat is.

A melanoma nemcsak a már meglévő anyajegyből alakulhat ki, hanem teljesen új, pigmentált képletként is jelentkezhet a bőrön, ezért, ha már másodszor megyünk szűrővizsgálatra, az orvos össze tudja hasonlítani a felvételeket a régebbiekkel. Az eredményt kb. öt- hat hét múlva néhány jótanács kíséretében, emailben kapjuk meg. Ha azt javasolják, hogy el kell távolítani valamelyik anyajegyet, ami kisebb, plasztikai sebészi segítséget nem igénylő beavatkozást jelent, a műtétet a szűrőközpontban el tudják végezni. Az eltávolítás után a mintát elküldik szövettanra, a végleges diagnózis itt derül ki. A műtéti javaslatot ezért nagyon komolyan kell venni, sajnos gyakran előfordul, hogy az emberek eljönnek a szűrővizsgálatra, de a műtéttől már ódzkodnak.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés