Az álomutazás egyben fenntartható is az Alkoss szabadon pályázat fiatal tehetségei szerint

Becsült olvasási idő: 5 perc
Szombaton kihirdették az Alkoss szabadon – Szárnyalj szabadon! művészeti pályázat díjazottjait a Budapest Park színpadán a Halott Pénz koncertje előtt.
Hirdetés

Az álomutazás egyben fenntartható is az Alkoss szabadon pályázat fiatal tehetségei szerint

Becsült olvasási idő: 5 perc
Szombaton kihirdették az Alkoss szabadon – Szárnyalj szabadon! művészeti pályázat díjazottjait a Budapest Park színpadán a Halott Pénz koncertje előtt.

A pályázat kategóriáinak első helyezettjei egy párizsi utazást nyertek, de korosztályonként további hét-hét fiatal alkotóművész is különleges díjazásban részesült. A legjobbnak választott alkotásokból kiállítást szerveznek, majd a műveket elárverezik, a befolyt összegből pedig óvodákat támogat a kiíró Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány.

Alkoss szabadon!

Az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány idén második alkalommal hirdette meg Alkoss szabadon című pályázatát, amelyre 1200 kreatív alkotás érkezett. A pályázó fiatalok két – 8-12 év közötti és 14-10 közötti – kategóriában mérettethették meg magukat.

„Tavaly, amikor életre hívtuk az Alkoss szabadon pályázatot, álmaimban sem gondoltam, hogy már a második évben több mint 1200 pályamű érkezik be, négy országból. Jó érzés volt látni, hogy a mai, technológia uralta világban még alkotnak a gyerekek. Nehéz döntés után született meg a végeredmény, de minden fiatal alkotót arra bíztatok, hogy alkosson tovább, élje meg a kreativitását a művészetben, hiszen minden alkotás egy kincs, személyiségünk lenyomata. Az alapítvánnyal készülünk a díjat nyert alkotások aukciójára is, és az ott befolyó összegből óvodákat segítünk majd a felnövekvő művész generáció alkotásra ösztönzésében” – mondta el a díjátadón Horváth Norbert, az Alkoss Szabadon Fiatal Művészekért Alapítvány vezetője.

A múzeumtól az űrig

A Szárnyalj szabadon! alcímet viselő kiírás – amelynek főtámogatója a Budapest Airport volt – az álomutazás témakörét tematizálta, ami változatos alkotásokat ihletett: a múzeumi látogatásoktól a világ nagy nevezetességeinek bemutatásán át a tengerparti nyaralásig vagy az űrutazásig számtalan terület került reflektorfénybe.

A fenntarthatóságot is szem előtt tartva többen kerékpáron vagy rolleren járnák be a világot, de akadt olyan díjazott kreatív alkotó, aki nemes egyszerűséggel egy ejtőernyővel ereszkedne alá az általa kiszemelt földrészre. Mivel a fenntartható utazás megjelenítéséért a Budapest Airport különdíja járt mindkét korosztályban, a nyolctagú zsűri külön értékelte a nem mindennapi utazási módok megálmodóit.

 „Számunkra is meglepő volt, hogy ennyi fiatalt ösztönzött alkotásra az idei pályázat témája, és ilyen sokan elküldték nekünk a még csak elképzelt vagy már megtörtént utazási álmaikról, élményeikről készült festményeket, rajzokat. Inspiráló volt a beérkezett alkotások közül a legjobbakat kiválogatni, az pedig, hogy sok fiatal művész a fenntarthatóságot vagy a környezetvédelmet is megjelenítette az alkotásában, egyértelmű jele annak, hogy hogyan gondolkodnak a fiatalok az utazás jövőjéről” – mondta a beérkezett pályaművek kapcsán Valentínyi Katalin, a Budapest Airport vállalati kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese.

Tehetséges fiatalok

A legjobbnak választott pályaművek alkotóinak elismerésével nem ér véget az idei pályázat, közönségszavazás indult ugyanis az alkossszabadon.com oldalon, ahol bárki leadhat egy szavazatot a neki tetsző pályaművekre. A közönségszavazás határideje: 2023. június 22., ezt követően nyerteseket hirdetnek mindkét korosztályban, akik izgalmas nyereményben részesülnek.

A pályaművek nyomtatott formában is láthatók lesznek a nyár folyamán: először a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A és 2B terminálját összekötő folyosón, majd ezt követően több nagyváros és az Avalon Resort&Spa  Superior is teret ad az alkotások nagyközönség előtti bemutatkozására. A kiállításokról a pályázat honlapján, valamint social media felületein tájékozódhatnak.

Az alapítvány ősszel egy különleges aukción értékesíti a nyertes pályaműveket a Bodó Galéria és Aukciósház közreműködésével, a befolyt összegből pedig országszerte tíz óvoda udvari árnyékolását oldják meg, valamint fejlesztő eszközöket és játékokat vásárolnak az intézmények egyéni igényei szerint. A kezdeményezés jótékonysági részének megvalósulását az Örökbe Fogadok Egy Ovit Mozgalom és vezetője, Barát Hella segíti.

A társművészetek összekapcsolására különleges együttműködés is kezdődött a pályázat apropóján Emily és az Alkoss Szabadon Alapítvány között, miután a szervezet felkérésére Emily Alkoss szabadon címmel megírta a pályázat himnuszát.

A díjazott alkotók 

8-13 éves korcsoport

 • I. helyezett – Tóth Orsolya Zoé, 2 főre szóló párizsi út a Budapest Airport felajánlásával
 • II. helyezett – Aczél Gergő, Avalon Park élménynap a nyertes és barátai számára
 • III. helyezett – Kránitz Luca, CarolynArt workshop Sávolt Karolinával és alkotócsomag
 • IV. helyezett – Seprenyi Tamás, CarolynArt workshop Sávolt Karolinával és alkotócsomag
 • V. helyezett – Kliment Villő Zselyke, alkotócsomag, a CarolynArt és a Bodó Galéria ajándéka
 • Az Avalon Park különdíja – Pilinyi Panna, Avalon Park gokart festés a díjazott alkotás képével és családi élménynap
 • A REGIO Játék különdíja – Bolvári Anna, REGIO JÁTÉK ajándékutalvány és ajándékcsomag
 • Fenntarthatósági különdíj – Varga András, családi repülőtér túra a Budapest Airport felajánlásával, 1 éves InspiKid online előfizetés, Inspibox

14-20 éves korcsoport

 • I. helyezett – Fanta Júlia, 2 főre szóló párizsi út a Budapest Airport felajánlásával
 • II. helyezett – Zombori Zoltán, Budapest Park Skybox használat
 • III. helyezett – Tóth-Rigler Emma, páros Sziget napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • IV. helyezett – Juhász Maja, páros Sziget napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • V. helyezett – Hetényi Lili, páros Sziget napijegy a Vesta Home felajánlásával
 • A CarolynArt különdíja – Szikora Anna, CarolynArt worskhop Sávolt Karolinával
 • A CarolynArt és a Bodó Galéria különdíja – Kaló Nikolett, nagy értékű alkotócsomag
 • Fenntarthatósági különdíj – Pintér Hanna Rita, családi repülőtér túra a Budapest Airport felajánlásával

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés