Ints búcsút a stressznek: adaptogének a szervezetünk szolgálatában

Becsült olvasási idő: 3 perc
A stressz népbetegséggé vált, hatásai közül legalább egyet már mindenki tapasztalt magán. De hogyan vegyük fel a kesztyűt velük szemben? Dóczy Júlia írása.
Hirdetés

Ints búcsút a stressznek: adaptogének a szervezetünk szolgálatában

Becsült olvasási idő: 3 perc
A stressz népbetegséggé vált, hatásai közül legalább egyet már mindenki tapasztalt magán. De hogyan vegyük fel a kesztyűt velük szemben? Dóczy Júlia írása.

Számtalan oka lehet annak, hogy a szervezetünk kibillen a megszokott egyensúlyból, de talán a stressz és a túlterheltség az egyik leggyakoribb. Szerencsére egyre több eszköz van a kezünkben, amely segíthet visszabillenni. Szupererő lehet például egy adaptogén gyógynövény, amely a megfelelő dózisban anélkül tud harmonizálni, hogy bármilyen mellékhatást okozna. És nemcsak balanszba hoz, hanem segíti a szervezetünk stresszel szembeni ellenállását is.

Korunk népbetegsége

A WHO szerint a stressz a 21. század egészségügyi járványa, hatással van a korai öregedésre, de sok egyéb betegség kiváltó oka is lehet. Számos egészségügyi kárt okozhat, például alvászavart, szorongást, krónikus fáradtságot, elhízást, depressziót, fejfájást, szív, gyomor-bélrendszeri, mozgásszervi betegségeket, befolyásolhat autoimmun folyamatokat, de a kiégést is hozzá kötik. Az nem kérdés, hogy ezek tükrében a kezünkbe kell venni az irányítást, hogy kezelni tudjuk a mindennapok okozta feszültségeket. De mégis hogyan?

Az adaptogének gyógyereje

Sajnos varázsütésre a stressz-szintet sem lehet csökkenteni, azonban minél több oldalról támogatjuk a szervezetünket, annál rövidebb idő alatt oldhatjuk a feszültségeket. Az adaptogéneket egy szovjet tudós, Nyikolaj Lazarev fedezte fel még 1947-ben. A kifejezést olyan anyagokra használta, amelyek növelik a szervezet nem-specifikus ellenállását a stresszel szemben. De míg Lazarev a szintetikus anyagokra fókuszált, tanítványa és kollégája, Israel Brekhman már a természetes adaptogének után kezdett kutatni, így jöttek képbe a gyógynövények. Az adaptogének ugyanis remek kiegészítőként szolgálhatnak a stressz ellen folytatott harcban.

„Egy adaptogén gyógynövénynek több hatásmechanizmusuk is van, főleg a biológiai, kémiai vagy fizikai stresszel való megküzdést segítik elő” – magyarázza Szkladányi-Szabó Lucia fitoterapeuta, dietetikus. „Növelik az ellenállóképességünket, tehát bizonyos szinten az immunrendszerünket stimulálják. Serkentik a felépítő anyagcsere-folyamatokat, amelyek főleg a hormonális szabályozást érintik és lassítják az öregedési folyamatokat. Plusz a fizikai, szellemi teljesítőképességünket is növelik. Amit még fontos megemlítenünk, hogy ezek egyike sem mérgező, a megfelelő dózis mellett nincs mellékhatásuk, csupán regulálják a szervezetet, amennyiben kibillent az egyensúlyból.”

A nagy favoritok

A szovjet tudós kezdetekben az ázsiai ginzenget azonosította, de azóta már számtalan más gyógynövényt is adaptogénnek nyilvánítottak.  A legnépszerűbb adaptogének közé tartozik a kurkuma, az álombogyó, azaz az ashwagandha, a ginzenggyökér (ázsiai, amerikai vagy brazil ginzeng), az aranygyökér vagy a rózsagyökér, a ginkgo levél, a szent bazsalikom, a máriatövismag, a szekliceimola vagy a maca gyökér. Amellett, hogy ezek mindegyike megfelel a korábban említett kritériumoknak, még külön-külön is vannak jótékony hatásaik.

  • Kurkuma: gyulladáscsökkentő hatással bír
  • Szent bazsalikom: hozzájárul a relaxációhoz, oldja a stresszt és a szorongást
  • Ashwagandha: öregedésgátló, stresszoldó hatású, pajzsmirigy betegségek esetén is alkalmazható
  • Maca gyökér: javíthatja a hangulatot, növelheti a fizikai teljesítőképességet, illetve a szexuális vágyat
  • Aranygyökér vagy rózsagyökér: a mentális és a fizikai kimerültséget csökkenti
  • Ázsiai ginzenggyökér: erősíti az immunrendszert, növeli a szellemi és a fizikai teljesítőképességet is
  • Máriatövismag: a máj és az epe regenerációját támogatja
  • Gingko levél: az agyi teljesítmény fokozását segíti elő
  • Szekliceimola gyökér: az anyagcserét élénkítve csökkenti a testi és szellemi fáradtságot, erősíti a stressztűrést

Hogyan építsük be a mindennapi étrendünkbe?

A szakértőnk azt javasolja, bármilyen formában is szedjük őket (por, kapszula), arra figyeljünk, hogy minél tisztább legyen a készítmény, nehogy felesleges adalékanyagokat vigyünk be a szervezetünkbe. „Ha betartjuk a csomagoláson jelzett javasolt dózist, nem fordul elő mellékhatásuk, persze azért az egyéni allergiákra érdemes figyelnünk az arra hajlamosaknál” – magyarázza Szkladányi-Szabó Lucia. „Fontos megjegyezni azt is, ahogy sok más gyógynövényt, ezeket is érdemes kúraszerűen alkalmazni. Kettő-négy hétig szedjük, majd tartsunk egy kis szünetet. Hatását hamarabb érzékelhetjük, ha az életmódunkban is figyelünk a stresszmenedzsmentre: csökkentjük, vagy kerüljük az alkohol vagy koffeintartalmú italok, ételek fogyasztását, a túl sok cukrot tartalmazó édességeket, figyelünk a rendszeres testmozgásra, a megfelelő alvásra és a mentális egészségünk gondozására is.”

Fotók: Pexels

Dóczy Júlia, life és mindfulness coach honlapját a linkre kattintva érheted el!

Kattints, és olvasd el Dóczy Júlia előző írását is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés