6 tipp, hogy a gardróbod is tudatos legyen

Becsült olvasási idő: 3 perc
Olyan kis lépésekkel, mint a tudatos vásárlás, a ruhák megfelelő ápolása, a megunt holmik eladományozása vagy eladása bárki tehet a bolygó védelméért különösebb energiabefektetés nélkül.
Hirdetés

6 tipp, hogy a gardróbod is tudatos legyen

Becsült olvasási idő: 3 perc
Olyan kis lépésekkel, mint a tudatos vásárlás, a ruhák megfelelő ápolása, a megunt holmik eladományozása vagy eladása bárki tehet a bolygó védelméért különösebb energiabefektetés nélkül.

Világviszonylatban a divatipar a második legszennyezőbb iparág, az első a húsipar. A ruhák előállításához ugyanis rengeteg energiára van szükség. Jó tudni, hogy egyetlen póló legyártásához 2700 liter vizet használnak fel, amely mennyiség egy ember 2,5 év alatt elfogyasztott ivóvízmennyiségének felel meg – világít rá az Európai Környezetvédelmi Ügynökség kutatása. A megunt és kidobásra ítélt ruháinkból hatalmas mennyiségű szemét keletkezik: Magyarországon 60-80 ezer tonnányit dobnak ki az emberek, és körülbelül a ruhák 90 százaléka kerül a hulladéklerakóba. A cél az, hogy minél inkább csökkentsük ezeket a sokkoló számokat. Adunk is hozzá néhány tippet, hogyan csináld.  

1. A tudatosság már vásárláskor is legyen szempont

A legjobb az lenne, ha egyáltalán nem vennénk új ruhákat, ezt viszont igencsak nehéz kivitelezni. Viszont első, tudatos lépésként gondoljuk át, mire is van szükségünk igazából. Az a pulóver vajon tényleg hiányzik a ruhatárunkból, vagy inkább egy kis boldogsághormon az, amire igazából vágyunk? Kérdezzük meg magunktól minden vásárlás előtt, hogy vajon hányszor hordjuk majd azt a darabot, hogyan illeszkedik a ruhatárunkba, milyen más ruhákkal tudjuk párosítani. Az impulzusvásárlások helyett alakítsunk ki kapszulagardróbot, melynek alapja, hogy minden ruhánk variálható legyen a többivel. Ha valamit megveszünk, aztán rájövünk, hogy mégsem kell, mindenképpen vigyük vissza a boltba. 

2. Inkább a minőség, mint a mennyiség

A minőségi és egyedi darabok valószínűleg többe kerülnek, mint a fast fashion márkák termékei, de hosszú távon mégis megéri az előzőeket vásárolni. Ha a gardróbunk időtálló és jól bírja a gyűrődést, akkor sokkal kevesebb ruhára lesz szükségünk az évek során. Egy elegáns nadrág, egy blézer, egy farmer, egy fehér póló, egy sneaker és egy bokacsizma mindenkinek kell. Ezek örök darabok, és ha fenntartható vagy újrahasznosított kollekcióból választunk, akkor duplán jót tettünk.

3. Megfelelően ápoljuk a ruháinkat

Figyeljünk arra, hogy mit hogyan mosunk, szárítunk és vasalunk. Mindig nézzük meg a címkét, és már a vásárlás pillanatában gondoljuk át, hogy vállaljuk-e az adott darabbal járó pluszmunkát, például az állandó kézi mosást, vagy azt, hogy tisztítóba kell vinnünk. Figyeljünk arra is, hogy tartalmaz-e szintetikus anyagokat az adott ruha, keressük inkább a természetes anyagokból, de etikus módon készült darabokat. Mindig mossunk alacsony hőfokon, hiszen ezzel nemcsak energiát spórolunk, de a ruhák anyagát is kíméljük.

4. Keressünk egy megbízható varrodát

Ha egy ruhadarab elszakadt, megsérül vagy át kell alakítani, akkor nem muszáj rögtön másikat venni helyette. Rengeteg profi, nagy tapasztalattal rendelkező varrószalon várja a jelentkezésünket. Így nekik munkát biztosítunk, megmentjük a kedvenc ruhadarabunkat, és ezzel védjük a környezetet is.

5. Szortírozzunk profi módon!

Ha rend van a gardróbban, akkor könnyebben átlátjuk a ruhatárunkat. Ha pedig számon tartjuk a holminkat, akkor sokkal egyszerűbb változatosan öltözni, és azt is játszva el tudjuk dönteni, mire van még szükségünk a meglévő ruhákon kívül. Ezért muszáj időnként gardróbrendszerező napot tartani! Ha magunktól nem megy, akkor segítséget is hívhatunk hozzá. Van konkrétan olyan, aki házhoz jön, és velünk együtt átnézi a ruhatárunkat, majd rávezet minket arra, mire nincs már szükségünk. De hasznos tanácsokat adhat egy szín- és stílustanácsadó szakember is. Segítségükkel sokkal könnyebben rájöhetünk, hogy igazából milyen fazonok passzolnak a testalkatunkhoz, és milyen színek számunkra a legelőnyösebbek. Ezen információk tudatában sokkal magabiztosabb leszel öltözködéskor és ruhaválasztáskor is. Marie Kondo neve talán nem cseng ismeretlenül, az általa írt könyv vagy filmsorozat alapján is rengeteg hasznos ötletet kapunk a gardróbunk felfrissítéséhez. 

6. Ami neked lom, másnak lehet álom

Semmiképp se dobd a szemétbe a megunt vagy kidobásra ítélt ruháidat. Ami neked már nem kell, az másnál új életet kezdhet! A babaruháknál már rég elfogadott dolog az elajándékozás, szóval ugyanúgy odaadhatod a családnak, munkatársaknak is, amire már nincs szükséged. Ami nem kelt el, az is még egy tucat helyen leadható, például használtruha-üzletekben, adományboltokban, ruhakonténerekben, de beviheted szeretetszolgálatoknak és állatotthonoknak is. De ma már számos helyen online és gardróbvásárokban is újra lehet hasznosítani a megunt darabokat. Sőt, mi is remek darabokra bukkanhatunk másodkézből.

Fotók forrás: Unsplash, Canva

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Hirdetés